Skip to main content

Organisaties doen er 2 werkdagen over om op beveiligingsincidenten te reageren

Deep Instinct trekt aan de bel: respons op cyberaanvallen duurt veel te lang en 76% van de Nederlandse respondenten verwacht dat collega’s op kwaadaardige links zullen klikken

Deep Instinct, de aanbieder van het eerste en enige op deep learning gebaseerde security-framework, publiceert zijn halfjaarlijkse Voice of SecOps Report. Uit dit rapport blijkt dat organisaties gemiddeld 17,2 uur nodig hebben om op een cyberaanval te reageren, oftewel twee werkdagen. Wereldwijd ligt dit gemiddeld nog hoger, namelijk 20.9 uur. Gezien de vertraging die security-teams vaak oplopen wanneer ze met een beveiligingsincident te maken krijgen, hebben de respondenten weinig vertrouwen in hun vermogen om de constante golf van cyberaanvallen de baas te blijven.

Volgens de security-professionals die aan het onderzoek deelnamen, vormen vooral bedreigingen door insiders een hardnekkig probleem. 76% van de Nederlandse respondenten heeft er weinig fiducie in dat hun collega’s niet op kwaadaardige links zullen klikken. Hiermee kunnen ze razendsnel cyberbedreigingen in IT-omgeving binnenhalen en een cyberaanval in werking zetten. Toch krijgen werknemers regelmatig cyber-awareness cursussen en zijn er veel secuirtyoplossingen die dit soort bedreigingen moeten voorkomen. Is dit dan wel voldoende?

Een keer een security awareness training werkt niet

geven Joost van der Spek, Regional Sales Manager Benelux bij Deep Instinct, zegt hierover: “Helaas zijn werknemers zich vaak niet bewust van het aantal beveiligingsrisico’s waarmee het bedrijf te maken krijgt. Ze overschatten ook hoe goed de organisatie is voorbereid op cyberaanvallen. Werknemers blijken vaak beoordelingsfouten te maken als het gaat om gevaarlijke mailtjes, en dat komt door gebrek aan opleiding en voorbereiding. Eén keer per jaar een security awareness training geven volstaat niet. Het creëren van een cyberbeveiligingscultuur moet echt proactief gedaan worden. Laat de directie het goede voorbeeld geven. Zij moeten cyberbeveiliging op alle niveaus toepassen en aangeven dat security een kerntaak is, geen ‘ding erbij’. De beste manier om werknemers mee te krijgen, is een voorvechter op hoog niveau die laat zien dat security essentieel is. Motiveer werknemers om zo min mogelijk veiligheidsrisico’s te nemen en laat de neuzen dezelfde kant op wijzen. Als dat niet gebeurt blijven bedrijven kwetsbaar.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen