Helft Nederlandse bedrijven bang voor cyberaanval

De helft van de Nederlandse bedrijven zegt bang te zijn dat onbevoegden toegang krijgen tot klant en bedrijfsgegevens. De krapte op de arbeidsmarkt is een belangrijke bottleneck om veiligheidsvraagstukken effectief aan te pakken. Slechts 7 procent van de bedrijven zegt zich geen zorgen te maken over hun cybersecurity.

Dat blijkt uit de Monitor Digitale Transformatie, een jaarlijks onderzoek van KPN.

Cybercriminelen slaan het mkb zeker niet over

Cybersecurity is vandaag de dag belangrijker dan ooit voor bedrijven en organisaties. Wie zijn data niet goed afschermt van de buitenwereld, loopt het risico dat hackers vertrouwelijke en privacygevoelige informatie buitmaken. De cyberaanval op leverancier van authenticatiesoftware Okta en ransomware-aanval op diverse woningcorporaties maken pijnlijk duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn als de cybersecurity van een onderneming niet op orde is.

Steeds meer bedrijven nemen cybersecurity serieus, zo constateert KPN. Dusdanig dat ze zich zorgen maken om de beveiliging van hun gegevens. Uit een recente peiling onder 650 managers die zich bezighouden met de digitale transformatie van hun bedrijf, blijkt dat de helft van de bedrijven zich hier zorgen om maakt. Onvoldoende kennis en ervaring rondom security vormen daarbij het voornaamste obstakel.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen