Skip to main content

Cyberincidenten vormen groot zakelijke risico

Cyberincidenten staan wereldwijd bovenaan de lijst van risico s in de Allianz Risk Barometer 2024. Voor het eerst zien bedrijven ransomware aanvallen, datalekken, verstoringen van it netwerken en diensten en andere cyberdreigingen als hun grootste zorg. De angst hiervoor is groter dan voor zakelijke verstoringen, natuurrampen, veranderingen in wet en regelgeving, branden en explosies, de macro economie, het klimaat en politieke risico s.

Na twee jaar van hoge maar stabiele schade activiteit constateert verzekeraar Allianz in 2023 een zorgwekkende heropleving van de verliezen door ransomware en afpersing. Het landschap van cyberdreigingen blijft zich ontwikkelen, hackers richten zich in toenemende mate op it en fysieke toeleveringsketens, lanceren massale cyberaanvallen en vinden nieuwe manieren om geld af te persen van grote en kleine bedrijven. Cyberincidenten klommen naar de top drie risico s in Nederland en blijven, sinds 2018, het nummer een risico in Belgie.

Vooral ransomware is in opmars. De zogeheten ransomware as a service kits, raas kits, met prijzen vanaf veertig dollar, zijn een factor bij de stijgende activiteit in 2023. Bendes voeren ook sneller aanvallen uit. Zo daalt het gemiddelde aantal dagen dat nodig is om een aanval uit te voeren van ongeveer zestig in 2019 naar vier. De activiteit van ransomware claims steeg in 2023 met meer dan de helft op jaarbasis. Bij de meeste ransomware aanvallen worden nu persoonlijke of gevoelige commerciele gegevens gestolen met als doel afpersing, waardoor de kosten en complexiteit van incidenten toenemen en er een grotere kans is op reputatieschade.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is ethisch hacken en waarom is het belangrijk?
Stel je voor dat je een inbreker bent, maar dan eentje met goede bedoelingen. Je zoekt naar zwakke plekken in een huis om de eigenaar te waarschuwen, zodat hij ze kan repareren. Dat is precies wat ethical hackers doen, maar dan met computers en netwerken. In deze blog neem ik je mee in hun wereld.
Applicatiebeheer en de AVG: wat moet je weten?
Als applicatiebeheerder beheer je alle applicaties waarin persoonsgegevens worden verwerkt binnen de gemeente. Maar hoe zorg je dat deze applicaties voldoen aan de vereisten van de AVG?
Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?

Meer recente berichten

Cyberaanval? Onderwijsbestuurders moeten straks op cursus
Verder lezen
AP: mensen weinig bewust van gegevens die auto s allemaal verzamelen
Verder lezen
Privacy waakhond AP kraakt wet voor grensoverschrijdende uitwisseling van zorgdata
Verder lezen
Belangstelling voor cyberveiligheid groeit bij mkb
Verder lezen
CCV beheert cybersecurity evaluatietool Cyra
Verder lezen
Waarschuwing: Privacy in gevaar bij AI software Microsoft 365
Verder lezen
De EU moet zichzelf boete geven: houdt zich niet aan eigen privacyregels
Verder lezen
Nederlandse hackers vinden kwetsbaarheden in VPN server SonicWall
Verder lezen
2025 brengt nieuwe cyberdreigingen met zich mee
Verder lezen
Achterstallig onderhoud in database van politie is ernstige overtreding van privacywetgeving
Verder lezen