Skip to main content

Slimme auto s, zegen of privacy nachtmerrie?

Het aantal slimme auto s is de laatste jaren flink toegenomen. De meeste auto s die tegenwoordig van de band rollen, zijn voorzien van een computer. Dit maakt autorijden niet alleen makkelijker, maar ook comfortabeler. Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn, want op het gebied van privacy schieten dit soort auto s nog behoorlijk tekort. Zo sturen ze, vaak ongevraagd, allerlei informatie door naar de fabrikant.

Slimme auto s zijn in staat om een gedetailleerd profiel van hun gebruiker te maken. Dit doen ze onder meer door de fysieke acties in de auto in kaart te brengen, zoals richting aangeven, remmen en accelereren. Het blijft niet beperkt tot informatie over rijgedrag, want volgens ExpressVPN weten slimme auto s ook hoe de eigenaar heet, waar die woont en wat zijn of haar bsn nummer is. Daarnaast verzamelen ze gedragspatronen, locatiespecifieke gegevens en informatie over demografie, financien en biometrie.
Door middel van externe databronnen wordt er vaak nog veel meer informatie verzameld over de gebruiker van een slimme auto. Het voertuig kan hierdoor zelfs te weten komen hoeveel die verdient en wat zijn of haar seksuele activiteit is. Als de app van het automerk op de smartphone wordt geinstalleerd, kan een slimme auto zelfs inzage krijgen in de foto s, agenda en andere gevoelige informatie van de eigenaar.

Wat doet een fabrikant met de informatie?
Een slimme auto stuurt alle informatie die hij verzamelt rechtstreeks door naar de fabrikant. Wie denkt dat het hier in een goed beveiligde omgeving wordt opgeslagen, heeft het mis. Een fabrikant verkoopt de informatie vaak door aan externe partijen. De gegevens die de auto over jou verzameld heeft, kunnen hierdoor bijvoorbeeld in handen komen van reclame en onderzoeksbureaus, overheidsinstanties en autodealers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

EU dataplatform voor medische gegevens stap dichterbij
Verder lezen
Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen