Skip to main content

Gevoelige data veilig analyseren

Wie met data in aanraking komt, worstelt al gauw met een privacyprobleem, zeker als je gegevens uit verschillende bronnen wilt analyseren. Dat vooruitzicht bemoeilijkt samenwerkingen binnen sectoren. Bedrijven en instellingen durven geen data uit handen te geven omdat deze weleens in verkeerde handen kunnen komen.

Niet alleen malafide buitenstaanders vormen een gevaar maar ook insiders met verkeerde bedoelingen kunnen veel schade aanrichten. Datalekken zoals bij de GGD zijn daar een voorbeeld van.

Geen wonder dan ook dat technologie die de privacy vergroot en het datagedreven werken mogelijk maakt, momenteel veel aandacht trekt. Een van de meest belovende startups op gebied van privacytech is Roseman Labs uit Breda. Voortbordurend op werk van Berry Schoenmakers van de TU Eindhoven zijn cryptografen Toon Segers en Niek Bouman software op basis van secure multiparty computation (mpc)- technologie gaan ontwikkelen die gedecentraliseerde data-analyses op een veilige manier mogelijk maakt. Roderick Rodenburg, die veel ervaring heeft met de uitwisseling tussen bedrijven van gevoelige data, sloot zich bij dit duo aan. Hun technologie stelt organisaties in staat data te analyseren die in verschillende silo’s zitten opgeslagen en daar ook blijven. Deze data worden versleuteld om er vervolgens een berekening overheen te draaien.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen