Skip to main content

Acht concrete IT-adviezen voor en door gemeenten

Hoe zorg je als gemeente voor de juiste IT-strategie en -beveiliging?

Eerder dit jaar hield Solvinity in samenwerking met Quarant, en met medewerking van Microsoft, de online ronde tafel ‘Het post-coronatijdperk: een reset voor je I&A-beleid?’. Zo’n 30 I&A-verantwoordelijken (Informatisering & Automatisering ) van gemeenten en (semi-) overheidsorganisaties bespraken de belangrijkste interne en externe uitdagingen na ruim een jaar coronamaatregelen. De discussies leidden tot een aantal concrete adviezen voor gemeenten:

  1. Digitale vaardigheden: Alle medewerkers horen hun digitale basisvaardigheden op orde te hebben en te houden. Meet regelmatig de stand van zaken rond digitale vaardigheden en blijf inzetten op continue ontwikkeling.
  2. Adoptie: Nieuwe technologie is nutteloos zonder kennis over het waarom, het gebruik en de mogelijkheden. Zorg daarom voor adoptie van nieuwe technologie bij medewerkers en zet digitale verbinders en het middenkader in om dit te blijven aanwakkeren.
  3. Moderne digitale werkplekken: Zorg voor een veilige en flexibele digitale werkomgeving die goed beheersbaar is en medewerkers vrijheid en zekerheid geeft. Focus je daarbij op functionaliteit en de mogelijkheden voor medewerkers om samen te werken. Lango Workspace by Solvinity voldoet aan al deze voorwaarden.
  4. Informatiebeveiliging: Vergroot de weerbaarheid van je organisatie door je IT-infrastructuur te voorzien van een bewezen solide basis (secure by design) en de juiste policies af te dwingen. Kennis is schaars, doe dat daarom indien nodig met hulp van een ervaren partner. Vind samen de balans tussen gemak voor de eindgebruiker en een goede beveiliging.
  5. Een duidelijke I-koers: Dit gaat verder dan I&A. Het vereist informatiebewustzijn op alle niveaus en binnen alle domeinen. Maar een goed informatiebeleidsplan vraagt ook om organisatiebewustzijn om de juiste dingen te doen en te kunnen doen.
  6. Regieorganisatie: Zorg dat je regie hebt en kunt voeren over digitale diensten en leveranciers. Vertrouwen en professionaliteit in een samenwerking is alleen mogelijk als je op gelijkwaardig niveau met elkaar kunt spreken en een gelijke mate van organisatievolwassenheid hebt.
  7. Strategisch outsourcen: Outsource uit strategische overwegingen, uit eigen kracht. Maak daarbij gebruik van de kennis en ervaring van collega-gemeenten, instanties zoals de VNG en ervaren partijen zoals Quarant en Solvinity. Zij kunnen je adviseren en helpen bij de transitie naar een nieuwe digitale organisatie.
  8. Werk samen: Focus je in de samenwerking met andere gemeenten op versnelling. Bijvoorbeeld doordat je samen een grotere slagkracht hebt. Voorkom dat een samenwerking een remmende werking heeft.

Online Ronde Tafel Informatiebeveiliging 13 oktober 2021

Wil jij ook met andere gemeenten in gesprek over je I&A-beleid? Op 13 oktober van 09:30- 12:30 uur organiseren Solvinity en Quarant nogmaals een ronde tafel, dit keer rondom het thema ‘informatiebeveiliging’. Hoe is dit bij jouw gemeente georganiseerd? Hoe zorg je ervoor dat je de beveiliging steeds weer aan laat sluiten op alle digitale ontwikkelingen? Ga in gesprek met collega-gemeenten en experts tijdens de gratis online Ronde Tafel: 

Informatiebeveiliging: breng je organisatie en techniek in balans’.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen