Skip to main content

Veilig in het nieuwe normaal is veilig telewerken

Hoewel de pandemie de verschuiving naar werken op afstand heeft versneld, nam de populariteit van flexibel werken de afgelopen tien jaar al toe. Mobiliteit en thuiswerken waren ook daarvoor in opkomst door de technologische vooruitgang en de hogere verwachtingen van werknemers voor een betere balans tussen werk en privéleven. Dat verstoorde wel de balans tussen veilig en onveilig.

De mogelijkheden van krachtigere en betaalbaardere mobiele apparaten, zoals notebooks, pc’s, Chromebooks, tablets en smartphones, gaven medewerkers de vrijheid om te werken vanaf vrijwel elke plek met een wifi- of breedbandverbinding.

Inmiddels is het mogelijk om met de juiste hard- en software overal te werken, van de trein en vliegtuig tot koffiebars, verschillende kantoren, en natuurlijk vanuit huis. Maar terwijl medewerkers van deze voordelen gebruik maakten, konden cybercriminelen volop misbruik maken van de zwakke plekken in de beveiliging van netwerken op afstand. Nu de pandemie deze ‘hybride’ manieren van werken heeft genormaliseerd, zijn bedrijven over de hele wereld op een onvoorstelbare schaal kwetsbaar geworden voor cyberaanvallen.

Nieuwe beveiligingsuitdagingen

Voor de pandemie toesloeg en werken op kantoor de norm was, was gegevensbeveiliging relatief eenvoudig. Personeel was immers rechtstreeks verbonden was met een centraal kantoornetwerk – via een ethernetkabel of wifi. Nu bestaat het netwerk van een bedrijf echter uit meerdere locaties, zowel de werklocatie als thuis, en zowel in de cloud als in fysieke gebouwen als op geografische locaties. In deze nieuwe hybride wereld, waarin iedereen elke dag continu verbinding maakt met het bedrijfsnetwerk, zijn er veel talloze potentiële beveiligingslekken die de cybercriminelen kunnen uitbuiten. Als een netwerkverbinding bijvoorbeeld niet optimaal beveiligd is, bestaat er een reëel gevaar voor infiltratie.

Daar komt nog bij dat een groot deel van het personeel dat op afstand werkt, vóór de pandemie nooit thuis had gewerkt. Zij hebben hun kantoorcomputers mee naar huis genomen, het bedrijf heeft een nieuwe laptop voor ze gekocht, of ze kunnen gewoon hun eigen computer thuis gebruiken om verbinding te maken. In alle drie de gevallen moet de beveiliging goed worden ingesteld voor dit externe gebruik – en dat is niet altijd zo eenvoudig. Op afstand verbinding maken met een bedrijfsnetwerk is heel anders dan lokaal verbinden. Hoe krijg je bijvoorbeeld iemand die niet erg it-vaardig is zover dat hij de juiste beveiligingsinstellingen doet?

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen