Skip to main content

Smart city: Samen op zoek naar oplossingen voor complexe problemen

Marijn Fraanje, directeur Informatie en ICT, CIO van de gemeente Den Haag: Waar is digitalisering een versneller en waar niet? Dat is de vraag die altijd draait om de eindgebruiker die een verbetering moet ervaren. We ontkomen er niet aan om samen met de eigen inwoners, de eigen bedrijven en andere overheden op zoek te gaan naar oplossingen voor die complexe problemen. Co creatie dus.

Marijn Fraanje is sinds vijf jaar directeur Informatie en ICT chief information officer van de gemeente Den Haag, met de verantwoordelijkheid om Den Haag op het gebied van digitalisering, data en digitale innovatie verder te brengen. Hij is daarmee ook actief op het gebied van Smart city, wat mag blijken uit de toekenning van de World Smart City Award 2021 voor het programma LivingLab Scheveningen. De gemeente doet hiermee ervaring op met de inzet van digitale innovatie om maatschappelijke vraagstukken in het gebied op te lossen.

Om te beginnen bij het begin, de visie van IBM op de smart city. Die bestond in principe uit drie takken van sport rondom de data: het verzamelen, het integreren en uitwisselen en het analyseren. En dat alles op een groot, centraal platform. Wat is je mening over deze benadering?
Als we puur naar de techniek kijken is de realiteit gewoon veel te complex om ooit te kunnen vatten in een dataplatform, bestuurd door een marktpartij. Dat zie je ook wel terug in de praktijk. Hoe vaak je op elk congres en van elke leverancier niet het woord platform hoort… Elke oplossing heeft er wel een. Leveranciers hebben het pad naar een megaplatform dus wel verlaten.
De uitdaging ligt veel meer in het bij elkaar krijgen van de verschillende informatiestromen. Wij doen samen met gemeente Rotterdam en de provincie Zuid Holland het programma Grenzeloos Datalandschap, waar we vooral kijken naar het ontwikkelen van het ecosysteem van dataplatforms.

Is ooit geprobeerd de visie van IBM in Den Haag te implementeren?
Nee. Smart city was een aantal jaren geleden in Nederland vooral een marketingterm voor de IT markt, die bij alle steden vooral in de economische hoek zat. Ook in Den Haag. Het is een containerbegrip geweest waaronder bedrijven hun diensten en waren konden aanbieden. Sindsdien is er veel veranderd. Waar de focus vooral op het economische aspect lag, zie je de aandacht verschuiven naar het oplossen van de maatschappelijke vraagstukken in de stad.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen