Skip to main content

Security bij de overheid: hele team kreeg wachtwoord Welkom 01

Er zijn maar weinig sectoren waarbinnen het aantal frauduleuze cyberaanvallen de laatste jaren harder groeide dan de gezondheidszorg (ziekenhuizen) en de overheid (gemeenten).

Het begon voor Mary-Jo de Leeuw allemaal met een Nintendo. Al vanaf ik klein ben speel ik met computers. Daar ontdekte ik dan fouten en onregelmatigheden in, die ik dan probeerde te fixen. Ik was nooit zo van de barbies en de make-upjes, behalve van de Barbies die je kon hacken maar dat was pas op veel latere leeftijd! Mijn eerste computer was een Commodore 64, maar dat werden er al snel meer.

Een opleiding aan de Hogeschool Utrecht volgde, met een specialisatie in communicatiesystemen (informatica). Het hacken ging ook door: Ik was gefascineerd door de vroege interactieve voice response systems zeg maar de bandjes die je aan de lijn krijgt als je een grote organisatie belt. Op een zeker moment had ik alle telefooncodes die je in moet toetsen om vooraan in de wachtrij te komen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst of kon ik een systeem op afstand tijdelijk stil leggen.

Dat was toen nog niet strafbaar, maar het toont wel de onverbeterlijke neiging van de geboren hacker om uit nieuwsgierigheid onder de motorkap te kijken van de systemen en apparaten om ons heen. Als je wilt weten hoe iets werkt, dan moet je ook weten hoe je het stuk krijgt. Ik heb zelfs de neiging om mijn Nespresso-apparaat uit elkaar te schroeven om uit te vinden waarom de ene dag de melkopschuimer beter schuim produceert dan de andere.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen