Skip to main content

Informatiebeveiliging: topprioriteit in de zorg

De manier waarop medisch assistenten hun werkzaamheden uitvoeren, is de afgelopen jaren flink veranderd. Mappen vol met door zorgverleners handmatig ingevulde declaratieformulieren voor zorgverzekeraars?

Kasten vol met papieren clienten- of patientendossiers? Tegenwoordig wordt ook in de zorg vrijwel alles digitaal verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan digitale zorgverlening, maar ook aan administratieve processen en registratie tijdens het verlenen van de zorg. Waarom duurde het zo lang om de zorg te digitaliseren? En hoe kun je als assistent zorgdragen voor een goede informatiebeveiliging?

Medische info: bijna altijd vertrouwelijk

Het verlenen van zorg en de communicatie daaromheen kan flink verbeteren met behulp van digitalisering. Dat de zorgsector niet al eerder gebruikmaakte van alle mogelijkheden die digitalisering bood, is op zich niet heel vreemd. Digitale informatie die opgeslagen en gedeeld wordt, kan sneller in verkeerde handen terechtkomen. Bij alledaagse informatie gaat het om een schending van de privacy, maar hoeft het niet direct vervelende implicaties te hebben. Dat is wel het geval bij medische informatie, die immers vrijwel altijd vertrouwelijk van aard is. De informatiebeveiliging in de zorg moest dus eerst goed geregeld zijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen