Skip to main content

Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?

Cyberaanvallen zijn steeds vaker gericht op het platleggen van kritieke infrastructuur of activiteiten als cyberspionage en afpersing. Vreemd genoeg zijn de werkwijzen om ons hier tegen te wapenen ineffectief en verouderd. Wat kunnen we doen om ons in de toekomst beter te beschermen?

2021 stond in het teken van ransomware, cyberaanvallen op cruciale supply chains en cyberspionagecampagnes. Vorig jaar sprong in Nederland de kaashack in het oog, waarbij onder meer de supermarkten van Albert Heijn dagenlang verstoken bleven van bevoorrading met kaas. Verder maakte de ransomwaregroep DarkSide veel indruk door in mei 2021 de Colonial Pipeline offline te halen, een gasleiding vanuit Houston in de VS naar het zuidoosten van het land. Dit had gastekorten en verstoringen van de dienstverlening tot gevolg. Vervolgens was er nog de ransomwaregroep REvil die onder andere verantwoordelijk bleek te zijn voor een ransomwareraanval op JBS Foods. Dit is het grootste vleesverwerkingsbedrijf ter wereld, dat de cybercriminelen 11 miljoen dollar betaalde en daarnaast gedwongen 13 fabrieken moest sluiten. Ransomware veroorzaakt wereldwijd steeds grotere financiele en zakelijke schade, en dat heeft enorme gevolgen voor klanten en consumenten. Maar waarom is kritieke infrastructuur toch zo n gewild doelwit voor dit soort aanvallen?

Cybersecurity risico s in de supply chain

De belangrijkste reden dat cybercriminelen kritieke infrastructuur aanvallen is voor de mogelijke economische en maatschappelijke gevolgen ervan. Ideaal als je een partij wilt afpersen of chanteren. En door slechts een onderdeel van een supply chain te compromitteren, hebben bedreigingsactoren meerdere aanvalsvectoren tot hun beschikking om een volledig netwerk te kapen via applicaties van derden, producten van bepaalde leveranciers en open-source library’ s. Een aanval op dergelijke systemen kan lang onopgemerkt blijven, zoals is gebleken bij de hack van SolarWinds. Dit kan leiden tot ernstige IT-schade en verstoring van de bedrijfsactiviteiten die die miljoenen dollars per dag kunnen kosten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen