Skip to main content

Overheid werkt aan databescherming tegen kwantumgeweld

Voor een bescherming tegen store now, decrypt later aanvallen met de kwantumcomputer is de overheid begonnen aan een veelzijdig programma voor de bescherming van staatsgeheimen en andere informatie die langere tijd beschermd moet worden.

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Alexandra van Huffelen, Digitale Zaken, op Kamervragen van VVD-parlementarier Queeny Rajkowski naar aanleiding van het artikel NIST kiest wapens tegen kwantumcomputer als cryptokraker van AG Connect uit juli dit jaar.

De kwantumcomputer vormt een serieuze bedreiging waar nu al actie op ondernomen moet worden. Naar verwachting zijn kwantumcomputers binnen vijf tot tien jaar in voldoende mate beschikbaar en in staat tot het kraken van veel encryptietechnologie die nu wordt gebruikt. Nu wordt nog veel geheime informatie versleuteld rondgestuurd in de verwachting dat die beschermd is. Maar waar die versleutelde informatie allemaal wordt gekopieerd en opgeslagen, is vaak niet duidelijk. Die informatie is dan zodra de kwantumcomputer voor kwaadwillenden beschikbaar is, makkelijk alsnog in te zien.

Hoe ver is de overheid?

De AIVD waarschuwt al sinds eind 2021 voor dit gevaar, maar Rajkowski wilde weten in hoeverre de overheid zelf is gevorderd met plannen om staatsgeheime informatie te beschermen tegen deze dreiging. Voor de rijksoverheid en medeoverheden, maar ook voor de private sector, betekent dit dat zij zullen moeten migreren naar kwantumveilige systemen en technologieen. Deze migratie is omvangrijk en zal zo snel mogelijk gestart moeten worden om op tijd voorbereid te zijn op de dreiging van quantumcomputers, schrijft Van Huffelen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

EU dataplatform voor medische gegevens stap dichterbij
Verder lezen
Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen