Skip to main content

5 big techbedrijven: welke beschermen je privacy echt (niet)?

Amazon, Apple, Google, Meta en Twitter zijn van de grootste techbedrijven, maar ze verzamelen elk op een andere manier gegevens van gebruikers. Wij raadplegen twee onderzoeken om duidelijk te maken bij welke van deze techgiganten je gegevens echt prive zijn.

Big techbedrijven en privacy

Regelmatig zie je artikelen verschijnen over een nieuwe rechtszaak waarin Google, Amazon of Meta in is beland. Enkele bedrijven zijn zo succesvol dat ze kapitaalkrachtiger zijn dat het bruto binnenlands product (bbp) van een land. In veel gevallen misbruiken ze hun sterke leiderspositie om kleinere concurrenten te onderdrukken en zo komen ze veelal terecht in rechtszaken over machtsmisbruik. Maar in veel gevallen speelt ook privacy een rol.

Een van de bekendste en grootste privacyschandalen van de moderne geschiedenis is dat van Cambridge Analytica in 2018. Dat bedrijf voor gegevensanalyse wist via Facebook op een onrechtmatige manier de persoonlijke gegevens in te zien van 87 miljoen burgers wereldwijd.

Cambridge Analytica maakte toen misbruik van een simpele quiz op Facebook, maar het ging aan de haal met de gevoelige data van quizzers en hun vrienden. Zo raakten ook tienduizenden Nederlanders en Belgen betrokken die bevriend waren met Amerikanen. Het leverde Meta een jaar later een recordboete op van 5 miljard dollar. Cambridge Analytica werkte op dat moment voor de Trump-campagne toen die voor het eerst presidentskandidaat was. Met die grote gegevensbank kon de campagne doelgericht adverteren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen