Skip to main content

Gehackt Hof van Twente eist in rechtbank 4 miljoen euro van systeembeheerder

Vanwege de hack in de ICT systemen van de gemeente Hof van Twente, wil de gemeente de schade verhalen op IT bedrijf Switch IT Solutions uit Enschede. Het gaat om een bedrag van ongeveer vier miljoen euro, bleek vandaag in de rechtbank in Enschede. Switch heeft een wanprestatie geleverd, stelde de advocaat van de gemeente. Maar volgens het IT bedrijf heeft de gemeente zelf de rode loper uitgelegd voor de hackers.

Hello, need data back? Contact us fast. Hackers legden twee jaar geleden alle systemen van de gemeente Hof van Twente plat. In ruil voor een bedrag van 750.000 euro wilden de hackers de systemen weer vrijgeven, maar de gemeente weigerde in zee te gaan met de criminelen.

Tot op de dag van vandaag is de gemeente bezig met het opnieuw opbouwen van alle gemeentelijke systemen. Dat heeft ruim 4,2 miljoen euro aan gemeenschapsgeld gekost, omgerekend zo n 120 euro per inwoner.

Het bedrag van 1,6 miljoen euro dat eerder werd genoemd, betreft de boeteclausule uit het contract. Omdat er volgens de gemeente sprake is van een ernstige fout is er reden om van dat maximumbedrag af te wijken.

Wanprestatie

De gemeente wil een schadevergoeding van Switch IT Solutions uit Enschede, dat de ICT-systemen beheerde. Advocaat Anne-Wil Duthler sprak vandaag in de rechtbank van een wanprestatie van het IT-bedrijf. Volgens Duthler is het bedrijf de contractuele afspraken niet nagekomen.

Ze wees daarbij op het onafhankelijke onderzoek van vorig jaar. Daaruit bleek dat hackers vanaf oktober 2019 tienduizenden inlogpogingen per dag deden op de servers van de gemeente Hof van Twente. Een maand voor de fatale hack plaatsten ze er malware, een soort virus. Het waren oorverdovende alarmbellen, maar Switch IT deed al die tijd niets. Elk feit had moeten leiden tot actie, zei advocaat Duthler.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen