Skip to main content

Ministerie moet fraudesleepnetten in arme wijken definitief stoppen

Het Ministerie van Sociale Zaken stopt voorlopig met de omstreden fraudesleepnetten waartegen FNV, Platform Burgerrechten en andere organisaties eerder een rechtszaak aankondigden. Dat is niet genoeg: het Ministerie had al lang definitief moeten stoppen met deze onrechtmatige werkwijze.

Achter de schermen

Follow The Money maakte gisteren bekend dat de fraudeonderzoeken van de LSI voorlopig niet zullen worden ingezet. Voorlopig, want de partijen die in deze onderzoeken hun data bundelen, werken achter de schermen aan een nieuwe juridische onderbouwing van deze werkwijze, zodat deze alsnog kan worden doorgezet.

Rechtszaak

FNV, Platform Burgerrechten, Privacy First en Stichting KDVP kondigden eerder al een rechtszaak aan tegen deze werkwijze, omdat deze indruist tegen de SyRI uitspraak. Volgens hen zou het Ministerie definitief moeten stoppen met deze sleepnetten. Het massaal doorlichten van onverdachte burgers is in strijd met het recht op privacy.  

Sluipweg zonder grondslag

Tijmen Wisman, voorzitter van het Platform Burgerrechten: Het Ministerie is na de SyRI uitspraak in februari 2020 stug doorgegaan met het uitgooien van fraudesleepnetten in arme wijken. Ze deed dat op basis van een ander wetsartikel dat helemaal geen grondslag biedt voor zulke ingrijpende middelen. Ook toen de Centrale Raad van Beroep eind 2020 oordeelde dat voor deze methode dezelfde bezwaren golden als voor SyRI, is men niet gestopt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Defensie heeft te weinig inzicht in zwaktes ICT infrastructuur
Verder lezen
AP: kabinet moet wet aanpassen om journalisten bij Kadaster database te laten
Verder lezen
Minister Heinen in gesprek met BKR over verwijderen registraties
Verder lezen
Ict aanbieders onvoldoende voorbereid op cyberramp
Verder lezen
Security op de productievloer, gemakkelijker gezegd dan gedaan
Verder lezen
Verzamelwet gegevensverwerking VWS
Verder lezen
Gebruik biometrie bij automatische grenscontrole
Verder lezen
Nederland onderzoekt Chinese autosoftware, vanwege nationale veiligheid
Verder lezen
Australie geeft waarschuwing voor malware die wachtwoorden steelt
Verder lezen
Onderzoekers KU Leuven leggen datalekken populaire datingapps bloot
Verder lezen