Skip to main content

Nederland is een van de landen waar mensen het minst vaak voor een gratis VPN kiezen

Met slechts 30 procent van de VPN gebruikers die voor een gratis dienst kiest, staat Nederland in de top 3 van landen waar gratis VPN s het minst populair zijn.

De snelle groei van het aantal betaalde VPN gebruikers in Nederland gaat hand in hand met gebruikers die gratis VPN diensten de rug toekeren. Omdat slechts 30 procent van de Nederlandse VPN gebruikers voor gratis alternatieven kiest, staat Nederland na Zweden, 24 procent, en Canada, 29 procent, op de derde plaats wat scepticisme ten aanzien van gratis VPN s betreft, blijkt uit een onderzoek over VPN gebruik van NordVPN.

Een gratis VPN biedt vaak enkel de illusie van privacy. Voor het exploiteren van een enorm netwerk van servers zijn honderden of zelfs duizenden werknemers en een grote hoeveelheid geld nodig. Net als elk ander bedrijf moeten VPN aanbieders hun bedrijf winstgevend maken om te kunnen blijven functioneren. Een van de belangrijkste manieren waarop gratis VPN s geld verdienen, is door persoonlijke gegevens aan datahandelaren te verkopen. Vervolgens kopen adverteerders deze gegevens om meer te weten te komen over het winkelgedrag van gebruikers en om hun campagnes effectiever te maken. Een gratis VPN heeft dus meestal niets met privacy te maken en biedt doorgaans slechte beveiliging, zegt Marijus Briedis, CTO bij NordVPN.

Wat betreft digitale privacy zijn gen Z en babyboomers even erg

Hoewel het gebruik van VPN s de afgelopen twee jaar onveranderd is gebleven, zijn de redenen voor het gebruik van een VPN wel enigszins veranderd. Sinds 2022 is het aantal mensen dat VPN s gebruikt om de privacy van gegevens en online activiteiten te beschermen licht gestegen van 39 procent naar 40 procent. En het percentage mensen dat VPN s gebruikt om de veiligheid van apparaten en online accounts te beschermen, is gestegen van 28 procent naar 31 procent.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen
Alarmerend jaarverslag van AIVD: We zitten in het voorportaal van een oorlog
Verder lezen
OpenAI wordt geconfronteerd met privacyklacht in Oostenrijk
Verder lezen
EU dataplatform voor medische gegevens stap dichterbij
Verder lezen
Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen