Skip to main content

NIS2 moet weerbaarheid vergroten, grotere rol voor msp

Enkele jaren geleden was er volop aandacht voor de invoering van de AVG, een richtlijn vanuit Europa om de online privacy beter te beschermen. In oktober 2024 gaat de NIS2 richtlijn in, bedoeld om netwerk en informatieb­eveiliging te verbeteren. Deze is minstens zo belangrijk en zal een grote impact hebben op betrokken bedrijven en de markt als geheel.

De cyberweerbaarheid in Eur­opa en­ in Nederland laat te wensen over. Bedrijven als Datto meten dit jaarlijks en ook de EU maakt zich daar zorgen over. Daarom heeft Brussel de NIS2-richtlijn ingesteld, die de netwerk- en informatiebeveiliging moet verbeteren. De richtlijn ligt nu bij de verschillende lidstaten om tot lokale wetgeving omgezet te worden. En dat wordt hoog tijd, zegt Hans ten Hove, Vice President Continental Europa van Datto. Er is echt veel werk aan de winkel om onze bedrijven weerbaarder te maken tegen aanvallen.

Wat is NIS2

Het draait allemaal om het beschermen van de essentiele infrastructuur. Bij een aanval op digitale systemen kunnen belangrijke voorzieningen worden bedreigd: water, elektriciteit,­­­ internet. NIS staat voor Network and Information Security. De eerste versie stamt uit 2016 en was bed­oeld voor de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de levering van onder meer stroom, internet en water. Bij NIS2 wordt dit uitgebreid naar zorgverleners, banken, voedselprod­ucenten en naar msp s die hierdoor een zorgplicht en meldplicht krijgen voor hun klanten. NIS2 zal in Nederland – letterlijk vertaald – Netwerk en Informatie Beveiliging 2 gaan heten, NIB2. Net als bij de AVG is er ook een meldplicht voor incidenten, waar­op vergelijk­bare, flinke boetes staan wanneer bedrijven dit verzuimen. De handhaving ligt in dit geval bij de Rijk­sinspectie Digitale Infrastructuur, het voormalige Agentschap Telecom.

Wanneer gaat de NIS2 directive in?

De afzonderlijke EU-lidstaten moe­ten de Europese richtlijn omzetten naar lokale wetgeving. De Nederlandse overheid heeft daarvoor nog even de tijd. De verwachting is dat de Nederlandse wetgeving in oktober 2024 in zal gaan. Maar het is zaak om je als bedrijf daar nu al op voor te bereiden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen