Skip to main content

Hoe weet ik of mijn algoritme impactvol is?

Het landelijke algoritmeregister bevat nu 179 algoritmes. Daaronder bevinden zich bijdragen van 14 gemeenten, 2 provincies en 2 waterschappen, plus een aantal departementen en andere overheidsorganisaties. Dat kan beter, vinden ze ook bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, BZK. Het evenement Expeditie Algoritmes op maandag 9 oktober stond helemaal in het teken van het enthousiasmeren van ambtenaren.

Bezoek Implementation Island

De expeditie is opgebouwd in vier onderdelen: orientatie, implementatie (Bezoek Implementation Island), publicatie op locatie en trails van de toekomst. Reisleider is Elja Daae, Coordinator AI en algoritmen bij BZK. Ze begint met een excuus aan alle deelnemers die noodgedwongen achterin de zaal van de Observant in Amersfoort staan. Aan belangstelling geen gebrek: de expeditie is flink overboekt.  

Meer samen optrekken

Johnas van Lammeren, wethouder in Amersfoort, vertelt dat er in zijn gemeenteraad diverse moties zijn geweest over het gebruik van algoritmes. Daarom ontwikkelde Amersfoort met de Universiteit Utrecht een ethisch afwegingskader. De wethouder vraagt zich wel af of iedere gemeente afzonderlijk de ict-leveranciers moet bevragen over de algoritmes die ze gebruiken. Hij roept de landelijke overheid op om hierin een rol te spelen.

Alexandra van Huffelen, demissionair staatssecretaris digitalisering, laat weten dat BZK hier inderdaad mee bezig is. Het samen optrekken beperkt zich wat haar betreft niet tot het uitzoeken van algoritmes, ook in het kiezen en aanschaffen van systemen zou veel meer overleg en samenwerking moeten zijn.

Toeslagenschandaal: vooringenomen besluitvorming

Om het belang van verantwoord algoritmegebruik te benadrukken, refereert Van Huffelen aan het Toeslagenschandaal, waarin algoritmes de besluitvorming vooringenomen (biased) beinvloeden. Het risicomodel concentreerde zich op mensen uit bepaalde delen van steden, met een bepaalde gezinssamenstelling, waardoor een alleenstaande moeder uit Rotterdam-Zuid wel in het vizier van de overheid kwam, en een getrouwde vader uit Blaricum niet. De uitkomsten van een algoritme zijn niet waardenvrij, waarschuwt Van Huffelen. En menselijke beoordeling achteraf blijkt vaak niet te werken.

Implementatiekader op komst

Ze komt het publiek een trap onder de kont geven om toch vooral dat algoritmeregister in te vullen en volledigheid te betrachten. In aansluiting op de komende EU-regelgeving wordt de registratie van hoog-risicoalgoritmes, besluitvorming met hoge impact op inwoners, verplicht. Vooruitlopend op de AI Act en het verdrag van de Raad van Europa is de Autoriteit Persoonsgegevens benoemd tot toezichthouder van algoritmes. Haar ministerie werkt ondertussen aan een landelijke implementatiekader voor algoritmes, dat overheden helpt met besluiten: wil ik voor dit probleem een algoritme inzetten?

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen