Skip to main content

Kortere rijen, minder privacy: proef rond afschaffing paspoortcontrole op Schiphol

Op Schiphol start een proef die een einde moet maken aan de ellenlange rijen bij de paspoortcontrole. In ruil daarvoor moeten reizigers via een speciaal ontworpen app privacygevoelige gegevens delen, waaronder hun gezichtsscan, handtekening en BSN nummer. Zijn reizigers hiertoe bereid? NH vroeg het passagiers op de luchthaven. 

Op dit moment is het nog zo dat reizigers die reizen naar een land buiten het Schengengebied in de wachtrij moeten om een voor een door de marechaussee gecontroleerd te worden. Maar vanaf volgende week kunnen reizigers thuis op de bank al aan hun paspoortcontrole beginnen.

Nederlandse, Belgische en Canadese paspoorthouders met een KLM-vlucht van Canada naar Nederland is gevraagd om via een speciaal ontwikkelde app hun paspoort, foto en instapkaart op hun telefoon te zetten. Doordat deze gegevens al ingevoerd zijn, kunnen ze van tevoren worden gecontroleerd, vertelt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee aan NH. 

Gezicht scannen

De Marechaussee weet hierdoor welke reizigers een grondige controle moeten doorlopen. Wie geen extra controle nodig heeft, kan zijn gezicht en mobiel scannen bij een speciale poort op Schiphol en sneller door de grenscontrole gaan. Ellenlange wachtrijen worden hiermee voorkomen.

In 2025 gaat de vrijwilligheid er waarschijnlijk af en moeten reizigers met een digitale identiteit reizen, net zoals nu al gebeurt in Amerika en het Midden-Oosten. Reizigers uit 63 landen zullen via een Europees systeem worden gecontroleerd door hun vinger of gezicht te laten scannen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen