Skip to main content

Gehackte infrastructuur: een reële dreiging voor onze samenleving

Digitalisering brengt ons vele voordelen, maar het maakt de samenleving ook kwetsbaar door het risico op cybercriminaliteit. Hackers kunnen onze vitale infrastructuur immobiliseren en overnemen, stellen onderzoekers van de Universiteit Twente in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (2019). Dat blijft niet bij een hypothetische situatie. In 2010 saboteerde een cyberwapen het nucleaire programma van Iran en in 2015 werd de controle van een elektriciteitscentrale in Oekraïne overgenomen. Hoe reëel zijn die risico’s in Nederland? En welke stappen moeten worden genomen om onze onmisbare infrastructuur beter te beschermen tegen hacks?

Hoe wordt infrastructuur gehackt?

Een deel van de vitale systemen wordt op afstand bestuurd en is daarom verbonden met het internet. Deze connectie maakt de infrastructuur zeer kwetsbaar; het is daarmee immers voor iedereen toegankelijk via het openbare internet. Hoewel de meeste mensen daar niets mee kunnen (het is namelijk niet gemakkelijk te vinden en bovendien niet zichtbaar welke infrastructuur het precies betreft), vergemakkelijkt dit de infiltratie voor hackers. Uit het rapport van de Universiteit Twente blijkt dat ruim 1000 Nederlandse apparaten door de internetverbinding opgespoord konden worden.

Bij de hack op de energiecentrale Prykarpattya Oblenergo in Oekraïne werd gebruik gemaakt van een zogenaamde APT-aanval. Dit staat voor Advanced Persistent Threat en is erop gericht om malware te installeren door werknemers te targeten. Zo worden er phishing mails gestuurd naar medewerkers met speciale interesses, die van tevoren zijn vastgesteld door de hackers. Nadat de werknemer het bijgevoegde document opent, kunnen de hackers de werknemer bespioneren en zijn bezigheden registreren. Er wordt dan door de aanvallers specifiek gezocht naar wachtwoorden van systeembeheerders en ingenieurs, waarmee het gehele systeem kan worden overgenomen. De succesvolle hack op de energiecentrale in Oekraïne resulteerde in 103 steden zonder elektriciteit en nog eens 186 steden die gedeeltelijk in het donker zaten. Bovendien was de klantenservice van de centrale gehackt en konden de burgers urenlang geen contact opnemen. Later bleek dat het gebruikte programma, BlackEnergy3, van Russische afkomst was, zo rapporteerde CNN.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

EU dataplatform voor medische gegevens stap dichterbij
Verder lezen
Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen