Skip to main content

Bent u al klaar voor forensic readiness?

Steeds meer organisaties houden rekening met een cyberincident. Maar bent u in staat om, net als bij een ingegooide ruit, te achterhalen wat er precies is gebeurd, welke schade er is aangericht en wat de gevolgen zijn voor uw organisatie? Net als bij een ingegooide ruit zult u bij een cyberincident aanwijzingen en bewijsmateriaal moeten vinden waarover u forensisch onderzoek uitvoert om antwoorden te krijgen op de bovenstaande vragen. De kunst is om vervolgens met minimale kosten gedegen forensisch onderzoek uit te voeren. In deze blog hoop ik meer duidelijkheid te geven door u mee te nemen naar de eerste fase van de Incident Response (IR) levenscyclus en waarom deze fase van forensic readiness zo belangrijk is.

De samenhang tussen de IR-levenscyclus en forensic readiness

Er bestaan verschillende modellen die de IR-levenscyclus beschrijven. Bekende modellen komen van de hand van NIST en van SANS Institute. Beide modellen benoemen de verschillende fases waarin een cyberincident zich kan bevinden. De modellen zijn eensgezind en starten met de voorbereidende fase. In de voorbereidende fase zorgt een organisatie ervoor, zoals de naam het al aangeeft, dat ze zich voorbereidt op een cyberincident. Dit is te vertalen naar het verbeteren en optimaliseren van de verdedigende linie. Een goede verdediging, ofwel voorbereiding, kun je opsplitsen in twee componenten.

De eerste component is het ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk cyberincidenten worden voorkomen. Ieder voorkomen cyberincident is immers een kostenbesparing op de inzet van extra middelen. Kenmerkend aan de voorbereidende fase vergeleken met de andere fases in de IR-levenscyclus is dat u proactief en in control bent waarbij u de aanvallende partij probeert voor te zijn. Als verdedigende partij heeft u vrijwel continu de mogelijkheid om uw “verdediging” te bestuderen, te evalueren en te verbeteren waar nodig. Dit is een repetitief proces waar naar continu kwaliteitsverbetering wordt gewerkt. Denk aan het verbeteren van de detectiemogelijkheden, het ontwikkelen van nieuwe karakteristieken of het verkrijgen van vernieuwde inzichten in reguliere activiteiten op systemen en netwerken binnen de organisatie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

OpenAI wordt geconfronteerd met privacyklacht in Oostenrijk
Verder lezen
EU dataplatform voor medische gegevens stap dichterbij
Verder lezen
Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen