Skip to main content

Gemak boven privacy: in de metro in Moskou kun je nu inchecken met je gezicht

De Moskouse metro kent een bijzondere primeur: reizigers kunnen voortaan inchecken met gezichtsherkenning. Handig, uiteraard, maar qua privacy is het een nachtmerrie.

Het metrostelsel van Moskou is wereldberoemd. Een deel van de stations, vol marmer en ander moois, werd opgetrokken in Sovjettijd.Om de overwinning van het proletariaat te vieren. En het is meer dan esthetiek: het stelsel wordt dagelijks gebruikt door meer dan 6 miljoen passagiers. Dat is een groter aantal dan in New York, bijvoorbeeld.

Die passagiers werd vrijdag een noviteit voorgeschoteld: op meer dan 240 stations kunnen ze voortaan inchecken met hun gezicht. Niks ticket, pas of mobiel – een blik in de camera is voldoende om het poortje te openen. Ontzettend handig, stelt locoburgemeester Maksim Liksoetov, tevens verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de stad. En heel bijzonder. “In kwaliteit en gemak kent Face Pay wereldwijd geen gelijke,” zegt hij, verwijzend naar de naam van het systeem.

Passagiers moeten een foto uploaden en de gegevens van hun bankpas en metrokaart invoeren. Gebruik van het systeem is niet verplicht, haastte Liksoetov erbij te vermelden. Moskovieten mogen zich vrijwillig aanmelden. Hun gegevens worden opgeslagen binnen een apart systeem, alleen inzichtelijk voor medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Liksoetov voelt de bui al hangen: Face Pay doet alle privacyalarmbellen afgaan. Volgens de locoburgemeester is het systeem tijdens een pandemie van harte welkom, maar activisten hebben hun bedenkingen. Moskou heeft al een van de uitgebreidste cameranetwerken ter wereld, inclusief gezichtsherkenning. Dat werd onder meer ingezet om aanhangers van oppositieleider Aleksej Navalny op te sporen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen