Skip to main content

In slechts vier gemeenten geen meldingen van cybercrime

Alleen in de gemeenten Beek, Vlieland, Simpelveld en Hardinxveld Giessendam werd in het afgelopen halfjaar geen enkele melding gedaan van cybercrime. Dat meldt VPNgids.nl op basis van politiecijfers. Aan het begin van 2022 leek het aantal meldingen van cybercrime af te nemen, maar in het afgelopen halfjaar was er toch weer een sterke stijging.

Twee per uur

Er kwamen 7.396 meldingen van cybercrime binnen bij de politie in de periode van mei tot en met oktober dit jaar – een stijging van 8,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. De stijgingen was het sterkst in september en oktober. In oktober kwamen er 1.379 meldingen binnen bij de politie, oftewel gemiddeld bijna twee per uur. In het begin van 2022 (februari, maart en april) leek een daling te zijn ingezet, schrijft VPNgids.nl, maar dat veranderde vanaf mei. Al vanaf het begin van de coronacrisis is er een explosieve stijging in het aantal gevallen van cybercrime, vertelt David Janssen van VPNGids.nl. In de eerste maanden van 2021, waarin Nederland in volledige lockdown zat, was het aantal digitale misdrijven op een hoogtepunt.

Truc

Janssen raadt aan om, met name tijdens de feestdagen, waakzaam te zijn en op te passen voor neppe webshops. Wees argwanend richting mensen die betaalverzoeken sturen voor een klein bedrag om je rekening te verifieren. Ook het inschakelen van een koeriersdienst door een koper moet alarmbellen doen rinkelen: vaak is dit een truc om je naar neppe website van een koeriersdienst te krijgen, waarna je rekening geplunderd wordt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

EU dataplatform voor medische gegevens stap dichterbij
Verder lezen
Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen