Skip to main content

Kabinet: Inzet spyware van belang voor democratie

Het kabinet stelt dat het noodzakelijk kan zijn om in geautomatiseerde werken binnen te dringen met behulp van spyware. Alleen zo kan de regering de democratische rechtsstaat beschermen tegen criminelen en kwaadwillende statelijke actoren. Veiligheidsdiensten zijn echter wel gebonden aan strenge voorwaarden.

Dat schrijven minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgoz-Zegerius in reactie op schriftelijke vragen van de SP.

Instanties zelf verantwoordelijk voor digitale veiligheid

Half november stelden Renske Leijten en Jasper van Dijk (beiden SP) een serie schriftelijke vragen aan de bewindspersonen. Ze vroegen onder meer of Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten in het verleden spionagesoftware en -apparatuur van het Israelische bedrijf NSO Group heeft aangeschaft. Tevens wilden de Tweede Kamerleden weten of het kabinet vindt dat de democratie in gevaar is als deze spyware wordt gebruikt om journalisten, politici en andere functionarissen af te luisteren. We zijn bijna anderhalve maand verder en de ministers hebben de tijd gevonden om de schriftelijke vragen van de SP te beantwoorden.

Allereerst schrijven de bewindslieden dat overheidsorganisaties in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor de digitale veiligheid van de dienst en haar medewerkers. De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) formuleert hiervoor een aantal kaders en regels. Voor gerubriceerde informatie -informatie die alleen ingezien mag worden door specifieke personen of organisaties- gelden aanvullende regels. Deze zijn vastgelegd in het Voorschrift Informatiebeveiliging Rijksdienst Bijzondere Informatie (VIRBI).

Dit alles betekent dat er in praktijk wel degelijk onderscheid wordt gemaakt tussen ministers, topambtenaren en ander Rijkspersoneel als het gaat om digitale veiligheid.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen