Skip to main content

We vonden een fout die twee jaar lang geheim moest blijven om te voorkomen dat criminelen erachter kwamen

Wetenschappers gaan zelden in een streep op het doel af. Een ode aan de onverwachte ontdekkingen. Vandaag: de baanbrekende ontdekking van slecht beveiligde opslagschijven door software-expert Bernard van Gastel.

Mijn collega s en ik zaten in de koffiepauze uit nieuwsgierigheid te sleutelen aan een oude opslagschijf. Het was een zogeheten solid state drive of SSD, een veilige opslagschijf die je digitale gegevens bewaart, zoals privefoto s. Deze schijf kan je dan ook versleutelen met een wachtwoord.

Ik doe onderzoek naar energiezuinige software, dus ik was benieuwd of er ook software in die schijf zat. Dit bleek zo te zijn, er zat een volledig computertje in verstopt. Na die werkdag fietste ik samen met een collega naar huis en bespraken we onze zorgen over een mogelijke ontwerpfout in de software van de schijf. Eenmaal thuis aangekomen konden we binnen anderhalf uur inbreken in de schijf door het wachtwoord te omzeilen.

Binnen twee maanden konden we inbreken bij tweederde van alle opslagschijven, onder andere van het merk Samsung. En dat terwijl instanties, waaronder universiteiten, die SSD s toen aan hun medewerkers uitdeelden met de boodschap: zet je privacygevoelige data op deze veilige schijf. We ontdekten bovendien een samenhangend probleem, waarbij Windows zijn eigen beveiliging uitschakelt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

EU dataplatform voor medische gegevens stap dichterbij
Verder lezen
Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen