Skip to main content

Kabinet speelt woordspelletje met Tweede Kamer

De minister van Justitie en Veiligheid legt een breed gesteunde motie uit de Tweede Kamer om encryptie te beschermen halfhartig uit. Met die houding van het kabinet staat de vertrouwelijkheid van online communicatie op het spel.

Vertrouwen door vertrouwelijkheid

Vrijwel de hele Tweede Kamer riep vorig jaar het kabinet op om alle voorstellen in Europa die end-to-end-encryptie bedreigen tegen te houden. Die end-to-end-encryptie is ontzettend belangrijk. Die zorgt er namelijk voor dat alleen de verzender en de ontvanger het berichtje kunnen lezen. Daarmee kun jij er dus op vertrouwen dat niemand meeleest, als je gevoeligheden deelt met je vriend, je ouders of met een bedrijf.

Meekijken is meekijken

We schreven al eerder over het Europees wetsvoorstel dat de vertrouwelijkheid van online communicatie op het spel zet. Met die regels kunnen overheidsinstanties straks platformen zoals WhatsApp dwingen om mee te kijken met de inhoud van de berichtjes, om strafbaar materiaal op te sporen. Wij zijn daar fel op tegen. Client side device scanning staat op gespannen voet met de bescherming van encryptie. Want hoewel het proces van client side device scanning misschien op je telefoon plaatsvindt, blijven de uitkomsten van dat gescan natuurlijk niet op je telefoon. Als het systeem denkt een strafbaar berichtje te vinden, moet dat worden gemeld aan een overheidsinstantie. Dus: er wordt meegekeken met alle berichten van iedere gebruiker bij een bepaalde dienst en dat betekent dat we voorgoed afscheid nemen van vertrouwelijk kunnen communiceren. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe gevaarlijk dat is.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen