Skip to main content

Telekwetsbaarheid van gemeenten

De uitval van telecommunicatie is een risico dat men in het achterhoofd moet houden bij het beveiligen van de organisatie. Op het symposium ‘Opstap naar weerbaarheid in een digitale samenleving’ was telecommunicatie het centrale thema. In deze terugblik van het symposium lees je meer over dit onderwerp.

Wat doen we als de telecommunicatie uitvalt? Dat was de centrale vraag op het symposium ‘Opstap naar weerbaarheid in een digitale samenleving’. De bijeenkomst, geopend door staatssecretaris Mona Keijzer, werd georganiseerd vanuit het programma Telekwetsbaarheid van Agentschap Telecom.

Dat die vraag breed leeft, bleek wel uit de opkomst: organisaties uit vele sectoren waren de 22ste november naar het Soesterbergse Officierscasino gekomen. Banken, telecomproviders, zorgaanbieders, consultants, en uiteraard ook vertegenwoordigers van gemeenten. Voor veel organisaties is het antwoord op de vraag ‘wat kunt u doen bij uitval van telecommunicatie’ namelijk: weinig tot niets. Processen en systemen zijn zo verweven met telecommunicatie, dat het werk simpelweg stilvalt. Ook voor veel gemeenten zal dit het geval zijn. Veel software draait bij de leverancier (in de cloud) en is zonder telecommunicatie niet benaderbaar. Ook het eigen datacentrum (het hart van het ICT-netwerk) is vaak via telecommunicatienetwerken verbonden met de daadwerkelijke werkplekken. En die doen het in zo’n geval ook niet meer. Terugvallen op de eigen apparaten werkt niet, want tablets en telefoons zijn zonder telecommunicatie zo goed als nutteloos, laat staan smart.

En wat te denken van gemeentelijke systemen in de buitenlucht? Bruggen worden nog zelden ter plekke bediend. Rioolgemalen worden centraal gemonitord en verkeersmanagement is dynamisch geworden door verkeerslichten en meetinstrumenten aan elkaar te koppelen. Allemaal apparaten en systemen die zijn verbonden via telecommunicatie. Dus als dat uitvalt, ligt er veel plat. Heel veel.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen