Skip to main content

Strategische I-Agenda Rijksdienst

In deze I-agenda vind je de rijksbrede activiteiten van het CIO-beraad (interdepartementaal overleg van CIO’s) dat is gericht om te stimuleren wat goed loopt, te versterken waar dat nodig is en te leren van anderen.

Inleiding

Het kabinet-Rutte III1 wil dat Nederland digitaal koploper wordt van Europa. Deze ambitie uit het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ is verwoord in de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, Nederland Digitaal2 . De Agenda Digitale Overheid, NL DIGIbeter3 , beschrijft de ambitie om binnen de Nederlandse overheid en bij het contact met burgers en ondernemers te zorgen dat de komende jaren veilig, snel en betrouwbaar diensten worden verleend en maatschappelijke vraagstukken worden aangepakt. Daarbij is voortdurende aandacht voor grondrechten en publieke waarden. Hierbij moet Nederland in staat zijn om op een veilige wijze de economische en maatschappelijke kansen van digitalisering te verzilveren en de nationale veiligheid in het digitale domein te beschermen. Deze ambities dagen de Rijksdienst uit om een volgende stap te zetten in rijksbrede samenwerking, professionalisering, doorontwikkeling van en sturing op het I-domein en zo bij te dragen aan maatschappelijke waarden. De minister van BZK heeft dit ook beschreven in haar visiebrief “Sturing op informatiebeveiliging en ICT binnen de Rijksdienst” van 11 oktober 20184 .

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen