Skip to main content

Pas in 2030 voldoen alle overheidssites aan verplichte securitystandaarden

Vier op de tien overheidsdomeinen voldoen nog altijd niet aan de verplichte informatieveiligheidsstandaarden voor website en e mail. Dat stelt Forum Standaardisatie op basis van een meting in januari dit jaar. Daarmee is het aantal domeinen dat wel voldoet nauwelijks gegroeid, ondanks Kamervragen, kritiek van experts en een oproep van staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering een half jaar terug. Wordt het huidige tempo aangehouden, dan voldoen pas in 2030 alle overheidsdomeinen aan de standaarden. 

Overheidsdomeinen moeten al sinds 2021 voldoen aan een set standaarden voor informatiebeveiliging voor e-mail en websites. Volgens deze zogeheten adoptieafspraken moet bijvoorbeeld bij alle overheidswebsites waar burgers of bedrijven gegevens in moeten vullen TLS in de vorm van HTTPS toegepast zijn. Domeinnamen waarmee overheidsorganisaties communiceren met burgers of bedrijven moeten verder DNSSEC gebruiken en e-mailspoofing moet bestreden worden door SPF, DKIM en DMARC toe te passen op alle domeinnamen, ook als ze geen gebruikmaken van e-mail.

Uit halfjaarlijkse metingen van Forum Standaardisatie blijkt al langer dat lang niet alle overheidsdomeinen daaraan voldoen. En dat vormt risico s, zeiden experts afgelopen november tegenover AG Connect. Het probleem in dit geval is ook dat alle ministeries uiteindelijk deel uitmaken van een orgaan: De overheid. Dus als 1 onderdeel slecht beveiligd is, dan zijn ze allemaal een stukje slechter beveiligd, vertelde directeur Dave Maasland van ESET Nederland destijds bijvoorbeeld.

Experts gaven bovendien aan dat het toepassen van dergelijke standaarden geen rocketscience is. Dit is echt het minimale wat je moet doen, aldus techonderzoeker Joran van Apeldoorn van Bits of Freedom. Ook politici waren kritisch en er volgden Kamervragen aan staatssecretaris Van Huffelen. In reactie op vragen van AG Connect en de vragen in de Tweede Kamer gaf zij aan meer aandacht te gaan vragen voor de implementatie van die standaarden. In december volgde een brief, waarin ze alle overheden opriep de standaarden zo snel mogelijk te implementeren. Per 1 juli wordt het gebruik van HTTPS en HSTS bij overheidswebsites bovendien wettelijk verplicht.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen