Skip to main content

Pas in 2030 voldoen alle overheidssites aan verplichte securitystandaarden

Vier op de tien overheidsdomeinen voldoen nog altijd niet aan de verplichte informatieveiligheidsstandaarden voor website en e mail. Dat stelt Forum Standaardisatie op basis van een meting in januari dit jaar. Daarmee is het aantal domeinen dat wel voldoet nauwelijks gegroeid, ondanks Kamervragen, kritiek van experts en een oproep van staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering een half jaar terug. Wordt het huidige tempo aangehouden, dan voldoen pas in 2030 alle overheidsdomeinen aan de standaarden. 

Overheidsdomeinen moeten al sinds 2021 voldoen aan een set standaarden voor informatiebeveiliging voor e-mail en websites. Volgens deze zogeheten adoptieafspraken moet bijvoorbeeld bij alle overheidswebsites waar burgers of bedrijven gegevens in moeten vullen TLS in de vorm van HTTPS toegepast zijn. Domeinnamen waarmee overheidsorganisaties communiceren met burgers of bedrijven moeten verder DNSSEC gebruiken en e-mailspoofing moet bestreden worden door SPF, DKIM en DMARC toe te passen op alle domeinnamen, ook als ze geen gebruikmaken van e-mail.

Uit halfjaarlijkse metingen van Forum Standaardisatie blijkt al langer dat lang niet alle overheidsdomeinen daaraan voldoen. En dat vormt risico s, zeiden experts afgelopen november tegenover AG Connect. Het probleem in dit geval is ook dat alle ministeries uiteindelijk deel uitmaken van een orgaan: De overheid. Dus als 1 onderdeel slecht beveiligd is, dan zijn ze allemaal een stukje slechter beveiligd, vertelde directeur Dave Maasland van ESET Nederland destijds bijvoorbeeld.

Experts gaven bovendien aan dat het toepassen van dergelijke standaarden geen rocketscience is. Dit is echt het minimale wat je moet doen, aldus techonderzoeker Joran van Apeldoorn van Bits of Freedom. Ook politici waren kritisch en er volgden Kamervragen aan staatssecretaris Van Huffelen. In reactie op vragen van AG Connect en de vragen in de Tweede Kamer gaf zij aan meer aandacht te gaan vragen voor de implementatie van die standaarden. In december volgde een brief, waarin ze alle overheden opriep de standaarden zo snel mogelijk te implementeren. Per 1 juli wordt het gebruik van HTTPS en HSTS bij overheidswebsites bovendien wettelijk verplicht.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?
Wat kunnen gemeenten leren van het Sectorbeeld Overheid 2024?
In oktober 2024 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het ‘Sectorbeeld Overheid 2024’ gepubliceerd. Wat zijn de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen? Je leest het in deze blog.
Wat is bewustwording eigenlijk?
: In veel organisaties wordt het belang van bewustwording steeds weer benadrukt. Veel organisaties organiseren daarom bewustwordingsactiviteiten, zoals het versturen van wekelijkse e-mails met tips, zoals: “Vergrendel je scherm als je even wegloopt.” Maar is dit echt bewustwording? En werkt het ook echt? In deze blog gaan we hier dieper op in.

Meer recente berichten

Gemeente gooit camerabewaking in de strijd tegen onveiligheid Schaepmanstraat Hoogezand
Verder lezen
Kleinbedrijf laat subsidiepot cybersecurity nog links liggen
Verder lezen
Ciso en cio groeien naar elkaar toe
Verder lezen
Intern advies over digitaal oorlogsarchief toch openbaar
Verder lezen
De European Health Data Space: een nieuwe stap voor data uitwisseling en innovatie in de gezondheidszorg
Verder lezen
Crisisbeheer: voorbereiden op cyberaanvallen
Verder lezen
DNB waarschuwt voor internationale spanningen en cyberaanvallen
Verder lezen
RDI en AP: alle toezichthouders moeten toezien op ai
Verder lezen
AP verwijt DUO discriminatie bij gebruik algoritme
Verder lezen
Citrix kwetsbaarheden werden vorig jaar het vaakst uitgebuit
Verder lezen