Skip to main content

AP: Persoonsgegevens zijn witte vlek in aanpak cybersecurity

Handel in en fraude met buitgemaakte persoonsgegevens is een aantrekkelijk verdienmodel voor hackers en cybercriminelen. Om de digitale veiligheid van Nederland te beschermen, is het belangrijk dat we onze persoonsgegevens goed beschermen. In het maatschappelijk debat en in beleidsstukken is er echter te weinig aandacht hiervoor. De Autoriteit Persoonsgegevens roept Kamerleden daarom op om persoonsgegevens expliciet te benoemen als ze over cybersecurity en informatiebeveiliging debatteren.

Hackers jagen steeds vaker op privegegevens

Privacy en de bescherming van onze privegegevens speelt in de ogen van de Autoriteit Persoonsgegevens een te geringe rol in parlementaire discussies over digitale veiligheid. Niet voor niets spreekt de privacywaakhond van een witte vlek in de aanpak van cybersecurity. Om Tweede Kamerleden hier bewust van te maken, heeft de toezichthouder een zogeheten position paper online gezet.

Daarin beschrijft de AP dat hackers steeds vaker jacht maken op persoonlijke gegevens, onder meer door cyberaanvallen uit te voeren. Naast privegegevens als namen, adressen en contactgegevens, richten cybercriminelen hun pijlen tevens op inloggegevens. Dat zijn eveneens persoonsgegevens, zo betoogt de toezichthouder.

Een goede bescherming van persoonsgegevens is de basis van een digitaal veilig Nederland, zo betoogt de Autoriteit Persoonsgegevens. En dat moeten onze parlementariers ook inzien. De vaste Kamercommissie Digitale Zaken debatteert over online veiligheid, cybersecurity en informatiebeveiliging. De privacywaakhond roept de Kamerleden op om rekening te houden met drie aspecten.

AP vraagt om meer aandacht voor beveiliging persoonsgegevens

Allereerst moet het besef doordringen dat een goede beveiliging van gegevens essentieel is voor de digitale veiligheid van ons land en onze privacy. De digitale veiligheid van Nederland en haar burgers is onlosmakelijk verbonden met de bescherming van persoonsgegevens. Immers, als een bedrijf of organisatie zijn beveiliging niet op orde heeft, dan is de kans groot dat bij een cyberaanval niet alleen bedrijfsgevoelige informatie, maar ook persoonsgegevens buit gemaakt worden, zo schrijft de AP.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen