Skip to main content

Veel vertrouwen in gegevensbeheer gemeente

Binnenlands Bestuur en I en O Research onderzochten in hoeverre inwoners erop vertrouwen dat gemeenten zorgvuldig met hun gegevens omgaan.

Binnenlands Bestuur en I en O Research onderzochten het vertrouwen in gemeenten als het gaat om de omgang met persoonlijke data. Dat blijkt hoog, in ieder geval aanzienlijk hoger dan het vertrouwen in de landelijke overheid.

1 op de 10 heeft weinig vertrouwen

Voor het onderzoek Dataveiligheid van Binnenlands Bestuur en I en O Research stelden we een vragenlijst op die werd ingevuld door 1.191 panelleden, voldoende voor betrouwbare uitspraken op landelijk niveau. Uit de antwoorden blijkt dat vier op de tien Nederlanders er veel vertrouwen in hebben dat gemeenten zorgvuldig met hun data omgaan. Een op de tien heeft er (heel) weinig vertrouwen in. Dat vertrouwen is bij de meeste mensen gelijk gebleven in het afgelopen jaar.

Voldoen aan AVG en BIO

Hoewel de meerderheid van de inwoners aangeeft weinig te weten over de maatregelen die gemeenten moeten nemen om de dataveiligheid te vergroten, vertrouwt een groot deel er toch op dat gemeenten voldoen aan de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de baseline informatiebeveiliging overheid (BIO). Mocht er toch een datalek bij de gemeente ontstaan, dan is de kans groot dat vertrouwelijke informatie in verkeerde handen valt, verwacht driekwart van de inwoners. Aanzienlijk minder bezorgd is men over de kans dat de gemeente de dienstverlening tijdelijk niet goed kan ­uitvoeren.

Prima dat de gemeente gegevens heeft

Inwoners denken dat gemeenten in elk geval beschikken over hun naam, adres, geboortedatum en Burgerservicenummer. De meerderheid (80 procent) vindt het prima dat de gemeente over persoonlijke gegevens beschikt voor de uitvoering van haar taken. Een aanzienlijke groep van een op de zeven inwoners (14 procent) vindt dat de gemeente over te veel gegevens beschikt.
Gemeenten wisselen persoonlijke gegevens uit met verschillende instanties, zoals de sociale dienst. Ruim zes op de tien hoger opgeleiden (63 procent) vinden dat gemeenten verder moeten gaan met het delen van de gegevens zoals ze dat nu doen. Dit percentage is beduidend hoger dan het aandeel onder de lager (54 procent) en middelbaar opgeleiden (53 procent).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen