Skip to main content

De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen

Zijn logistieke bedrijven opgewassen tegen hackers? Lees hier de visie van Frank Breedijk, chief information security officer bij IT consultant Schuberg Philis.

De digitalisering is in de logistieke sector inmiddels overal behoorlijk doorgedrongen, maar het besef dat je een digitaal bedrijf aan het worden bent loopt soms nog wat achter. Veel transportbedrijven zien hun kernproces nog steeds in de assets die rondrijden, maar als de IT uitvalt wordt dat wel een heel stuk moeilijker om aan te sturen. Transporteurs onderschatten soms nog het belang van weerbaarheid in hun digitale processen. Er worden steeds meer data gedeeld tussen bedrijven en als het mis gaat, gaat de impact daardoor veel verder dan alleen je eigen bedrijf. Een bekend voorbeeld is de kaas-hack bij Bakker Logistiek. Het grootste gevolg daarvan was dat bij Albert Heijn de schappen leeg raakten.

De impact van DDoS-aanvallen – zoals laatst die op de havenbeheerders – valt vaak mee. De website, de digitale folder, is even niet beschikbaar, en dat is het. Tegen DDoS kun je jezelf in principe wel wapenen, maar het is altijd een afweging hoeveel geld en energie je daarin steekt ten opzichte van hoe erg het is als je website er even uit ligt. Je moet goed kijken naar de scheiding tussen vitale en niet-vitale processen. Als een systeem als Portbase eruit ligt, heeft de hele sector een probleem. Zet deze processen dus niet bij elkaar op hetzelfde netwerk.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen