Skip to main content

Dit weten streamingsdiensten als Spotify, Apple Music en YouTube over jou

Welkom in de digitale muziekwereld waar streamingdiensten als Spotify, Apple Music en YouTube er alles aan doen om jou zo lang mogelijk gebruik te laten maken van hun diensten. Dit doen de apps niet alleen door steeds de nieuwste muziek voor te stellen, maar ook met een beetje data magie achter de schermen. Echter, uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat de streamingsdiensten veel meer over je weten dan je misschien zou verwachten. Hieronder kun je lezen welke informatie de populairste streamingdiensten verzamelen.

Spotify: persoonlijke dj of data jockey?
Met het grootste marktaandeel is Spotify een prominent figuur op het podium. Maar er klinken zorgen over het volume van de gegevens die het verzamelt. Van je geluisterde nummers tot je zoekopdrachten: werkelijk alles wordt opgeslagen in databases en gebruikt om te begrijpen wie jij bent en waar je van houdt. Middels campagnes zoals Spotify Wrapped wordt zelfs jouw muzikaal jaaroverzicht een krachtige marketingtool. Deskundigen zeggen dat Spotify waarschijnlijk meer weet over je emotionele staat dan je vrienden. Best bizar.

Apple Music weet wie je bent en waar je bent
Ook Apple Music is een veel gebuikte app voor het streamen van muziek. Apple zegt dat ze veel waarde hechten aan privacy, maar ook zij verzamelen veel data over jou. Zo weten ze welke muziek je luistert, welke apparaten je gebruikt en het meest opmerkelijke: waar je bent. Ze zeggen deze informatie nodig te hebben om de app beter te maken, maar ook om jou te benaderen met lokale nieuwtjes en aanbiedingen.

YouTube Music doet aan datatracking zonder expliciete toestemming
YouTube Music geeft jou toegang tot enorm veel tracks en video s. Maar terwijl jij luistert, luisteren zij ook naar jouw keuzes. YouTube Music verzamelt zonder expliciete toestemming enorm veel gegevens over welke muziek je luistert, welke video s je bekijkt en welke afspeellijsten je maakt. Deze informatie gebruiken ze om je gepersonaliseerde advertenties te laten zien.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen