Skip to main content

Hoe maak je security awareness een competentie van je werknemers?

Cyberincidenten zijn niet meer weg te denken uit de wereld. Het is de realiteit, we krijgen er uiteindelijk allemaal mee te maken, weet ook Dirk Fickinger, user adoptie consultant bij Cegeka. Daarom kunnen bedrijven er maar beter op voorbereid zijn. In de wereld zijn er beveiligingstechnologieen genoeg te vinden om dat mogelijk te maken. Fickinger weet echter dat je er met technologieen alleen niet komt, ook de werknemers moeten bewust met cybersecurity omgaan en dat is goed te realiseren via de verandermethode van Prosci: Awareness, Desire, Knowledge, Ability en Reinforcement, ADKAR.

Bedrijven maken wel eens de misvatting te denken dat een cybersecuritytechnologie een bedrijf voldoende beschermt, zolang de werknemers maar de vaardigheden hebben om de technologie te gebruiken. Fickinger weet als user adoptie consulant bij Cegeka echter dat adoptie veel meer is dan een training geven over een nieuwe technologie.

Het introduceren van een nieuwe beveiligings oplossing in het bedrijf is zeker een goede stap, maar zal geen totale bescherming van je bedrijf bieden. In het ADKAR model is het zelfs pas de vierde stap, Ability, om medewerkers een beveiligingsoplossing te leren gebruiken. Dit model dient om werknemers bij te staan tijdens veranderingen, zoals bij de introductie van een nieuwe technologie. Het model verlegt dus de focus van de technologie naar de mens. Binnen de cybersecurity is dat een relevante denkwijze, want werknemers vormen een digitale ingang naar je bedrijf. Een ingang die hackers bovendien gretig misbruiken.

De werknemer als vertrekpunt

De denkwijze om vanuit de werknemers te vertrekken, valt naar veel aspecten door te trekken. Als we een security aspect integreren dan starten we vanuit user adoptie. Dat is voor de technologische kant best wel gek omdat het zo vroeg is in het proces, maar wij onderzoeken welke doelgroep we hebben in de organisatie, wat ze al weten over security,…. Dat is voor ons de stap om te kunnen bepalen wat de mate van security awareness in de organisatie is, duidt Fickinger. Deze gesprekken verlopen met verschillende personaprofielen, zodat niet alleen de manager zijn zegje kan doen. Verschillende afdelingen zijn betrokken bij de gesprekken, wat ook goed is voor de beeldvorming van de doelgroep.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen