Skip to main content

Honderden security experts slaan alarm over EU plan waarmee alle internetverkeer valt te onderscheppen

Honderden wereldwijde cybersecurity experts, onderzoekers en wetenschappers hebben een open brief ondertekend waarin alarm wordt geslagen over de inmiddels bijna definitieve tekst van de Europese eIDAS verordening. De vrees is onder meer dat regeringen een achterdeurtje krijgen om burgers online in de gaten te kunnen houden.

Al sinds september 2018 regelt de eIDAS verordening dat overheidsorganisaties Europees erkende inlogmiddelen moeten accepteren in hun digitale dienstverlening. In de verordening staat onder meer dat dezelfde begrippen, betrouwbaarheidsniveaus en onderlinge digitale infrastructuur gebruikt worden bij onder meer elektronische handtekeningen, zegels, tijdstempels een website authenticatie.

Nu er een update in de verordening is voorgesteld, artikel 45, zijn er echter grote zorgen ontstaan bij experts, onderzoekers en wetenschappers. Ze vinden dat het voorstel de mogelijkheden van regeringen uitbreidt om zowel hun eigen burgers als inwoners in de hele EU in de gaten te houden, omdat er mogelijk technische middelen worden toegestaan die versleutelde berichten kunnen onderscheppen en bestaande toezichtsmechanismen kunnen ondermijnen.

Overheiden die zelf certificaten uitgeven

De bom barstte toen er een voorstel werd gedaan om in de verordening alle EU lidstaten de mogelijkheid te bieden om zogenaamde Qualified Website Authentication Certificates, QWAC s, uit te gaan geven. Internetbrowsers verwerken certificaten om hun verbinding met servers te beveiligen en te authentiseren volgens bestaande wereldwijde afspraken over veiligheid en vertrouwelijkheid, maar met QWAC s krijgen lidstaten de mogelijkheid en bevoegdheid om zelf certificaten te maken en te plaatsen. Daarbij wordt het met het voorstel ook nog eens mogelijk dat er een verbod komt voor browsers om QWAC s te weigeren.

De non profitorganisatie The Internet Society, dat opkomt voor een veiliger internet, schrijft in een analyse dat met QWAC s de betrouwbaarheid van de browsers kan worden ondermijnd, en dat er bovendien verbindingen tot stand kunnen worden gebracht die de bestaande wereldwijde afspraken voor browserverbindingscertificaten vermijden. Het zou voor gebruikers ook niet duidelijk zijn dat ze te maken hebben met een ander type certificaat dan gebruikelijk.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen