Skip to main content

Samen op de bres voor nog 10 jaar informatiebeveiliging

De informatiebeveiligingsdienst, IBD, van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG, vierde haar tiende verjaardag in de Prodentfabriek in Amersfoort. Het werd een feestje van terugkijken en vooruitblikken met CISO s, FG s en PO s van gemeenten uit het hele land. Demissionair staatssecretaris Van Huffelen kwam persoonlijk langs om te feliciteren.

Na een decennium aan pionieren komen de vakgebieden privacy en security in een nieuwe fase. Een waar alle medewerkers van gemeenten zich nog meer bewust zijn van het belang van gegevensbescherming en digitale veiligheid. Dat is mooi, want de komende 10 jaar neemt het aantal dreigingen van buitenaf alleen maar toe. Ook Europese wet en regelgeving gaat voor werk zorgen. De boodschap van het evenement was dan ook: alleen samen gaan we het redden.

Vaders van de IBD

De rode draad van het programma werd verzorgd door de theatersporters en muzikanten van MiER, een bureau voor zakelijke evenementen. Zij vroegen zich af: omdat IBD is ontstaan vanuit de behoefte van gemeenten, wie was tien jaar geleden dan de meest behoeftige? Wie stond mede aan de wieg van de IBD? Dat bleek Gerard van de gemeente Apeldoorn. Ik werd niet goed geholpen door de VNG. Hij voegde snel toe: Nu wel. Bart Drewes stak zijn hand op, gemeentesecretaris bij de gemeente Bronkhorst: Ik werkte toen bij de VNG en werd gek van gemeenten die niet wisten wat ze moesten doen. Dat was in de tijd van DigiNotar. Ik dacht: we moeten iets creeren. En zo werd het programma onverwacht geopend met de geestelijk vaders van de IBD.

Voor en achteruit kijken

Nausikaa Efstratiades, hoofd van de IBD, keek terug op haar eerste werkdag bij KING, de voorloper van VNG Realisatie. Het was de maandag na de DigiNotar crisis en de telefoon stond roodgloeiend. Het was mijn eerste dag, maar ben maar gewoon gaan helpen met het beantwoorden van alle telefoontjes. Om gemeenten te informeren wat er aan de hand was en te adviseren wat ze moesten doen. Zo ben ik in het vak gerold. Nathan Ducastel, directeur VNG Realisatie, keek vooruit en zag de toekomst met vertrouwen tegemoet. De komende 10 jaar worden nog uitdagender, maar we staan klaar. We hebben het netwerk, we hebben de mensen, we hebben een visie, we hebben een richting.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen