Skip to main content

Zo oefent Nederland voor een grootschalige cyberaanval

Het betalingsverkeer valt uit, de borden op de treinstations zijn leeg en cruciale overheidssystemen werken niet meer. De onrust in de samenleving noemt toe. De dader? Een voormalig Sovjetland, afhankelijk van gasexport.

Een echt grote digitale aanval kan ook de fysieke wereld treffen, en dus hebben 3000 werknemers van 120 overheidsinstanties en zogenoemde vitale bedrijven vorige maand geoefend met de reactie op zo n scenario.

Naast de Rijksoverheid, gemeenten en veiligheidsregio s deden medewerkers van elektriciteitsnetbeheerder Tennet, energie en drinkwaterbedrijven en internetproviders mee. Ook de inlichtingendiensten AIVD en MIVD waren aanwezig.

De NOS sprak tijdens de oefening met deelnemers en de organisatoren en kreeg een intern document met het, deels geheime, oefenscenario in handen. De belangrijkste conclusie van de oefening: de overheid moet beter bepalen welke organisaties en instanties het eerst geholpen moeten worden als het echt misgaat.

Achterdeurtje

Het scenario voor de oefening is geinspireerd door de echte wereld: in veelgebruikte software blijkt een beveiligingsprobleem te zitten dat actief wordt misbruikt. Dat kwam de afgelopen jaren meerdere keren voor, maar in dit geval is het achterdeurtje bewust open gezet door een buitenlandse overheid. Het is daarmee vergelijkbaar met de beruchte cyberaanval op Oekraine, die als neveneffect ook de Rotterdamse haven trof. Inlichtingendiensten zijn het erover eens dat Rusland achter die aanval zat.

Voor alle deelnemers is duidelijk dat het bij de oefening ook om Rusland gaat, al wil niemand dat hardop zeggen. Hester Somsen, directeur cybersecurity bij de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: We hebben ons laten inspireren door het cybersecuritybeeld, en gekeken: wat zou een realistisch scenario zijn? In het bewuste rapport wordt Rusland 35 keer genoemd, vaker dan alle andere landen bij elkaar. Het is geen fictief, ondenkbaar scenario, voegt Somsen toe.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen