Skip to main content

Europese Unie klopt voorlopige AI act af: aan deze regels moeten bedrijven zich houden

De Europese Unie heeft een voorlopige deal afgesloten over de regulering van artificiele intelligentie, AI, de zogenaamde AI act. De EU werkt al een tijdje aan regelgeving voor AI, en nu is er voor het eerst een concreet voorstel. Er wordt onder andere streng toegekeken op copyright.

Met de AI act heeft de Europese Unie de strengste regels voor AI ter wereld. Deze voorlopige deal, die nog geratificeerd moet worden, kan grote gevolgen hebben voor welke AI systemen nog in Europa toegankelijk mogen zijn.

In het nieuws: Afgevaardigden van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de 27 lidstaten bereiken een akkoord over de regulering van AI.

  • De EU zorgt met deze eerste deal voor de eerste regulering van AI wereldwijd. AI modellen met een grote verscheidenheid aan mogelijkheden, zoals ChatGPT van OpenAI, moeten straks voldoen aan een aantal basisrichtlijnen. Bedrijven moeten zich onder andere houden aan:
    • Een beleid waardoor copyright wetten niet overschreden worden. Zo zou AI zich niet zomaar mogen verbeteren met data die auteursrechtelijk beschermd is.
    • Het bijhouden van informatie over hoe het bedrijf modellen traint en vervolgens samenvattende rapporten publiceren over hoe dit gebeurt.
    • Het uitwerken van regels over aanvaardbaar gebruik.
  • Verder moet men het energieverbruik rapporteren, komen er verschillende richtlijnen rond cybersecurity en moeten incidenten gemeld worden.
  • De EU kan een onderscheid maken in welke bedrijven meegeteld worden. Het aantal geregistreerde gebruikers en de grootte van de dataset zijn een aantal belangrijke parameters.
  • De Europese Commissie wil dit nog verder uitwerken naar regels die op langere termijn kunnen blijven gelden. De vraag is of de huidige regels niet al achterhaald zijn.
    • Bovendien is dit slechts een voorstel: zowel het Europees Parlement als de 27 lidstaten moeten de tekst nog goedkeuren.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen
Alarmerend jaarverslag van AIVD: We zitten in het voorportaal van een oorlog
Verder lezen
OpenAI wordt geconfronteerd met privacyklacht in Oostenrijk
Verder lezen