Skip to main content

Foto s voor WOZ bepaling mag, onder voorwaarden

Gemeenten en uitvoeringsorganisaties mogen inwoners om foto s van het interieur van hun huis vragen om de WOZ waarde te bepalen. Maar daarbij worden wel strikte voorwaarden gesteld om de privacy te waarborgen.

Privacyschending

Afgelopen najaar ontstond beroering toen bleek dat twee regionale belastingkantoren, GBTwente en Belastingsamenwerking Oost Brabant, BSOB, huiseigenaren vroegen om foto s aan te leveren van de binnenkant van hun huis om nauwkeuriger de WOZ waarde van hun woning te kunnen bepalen. BSOB introduceerde hier eind augustus een foto tool voor. Bang voor privacyschending hoefden mensen niet te zijn, schreef de organisatie, omdat de foto s in hetzelfde systeem terecht komen als de foto s die een taxateur bij een inspectie zou maken.

Een belangrijk verschil was echter dat een taxateur pas langs komt als een huiseigenaar bezwaar heeft gemaakt tegen de WOZ waarde die voor diens woning is berekend. Met de nieuwe aanpak zouden woningeigenaren al direct aan het begin van het proces van waardebepaling worden gevraagd om foto s aan te leveren.

Onrust

In verschillende gemeenten ontstond onrust over de  nieuwe foto tool. Enkele gemeenten stopten acuut met het gebruik ervan. Eind vorig jaar liet de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot echter in antwoord op Kamervragen weten er geen moeite mee te hebben. Volgens de minister was het niet buitensporig om interieurfoto s te vragen, omdat de aanlevering van afbeeldingen niet verplicht is. Bovendien wordt toezicht gehouden door de Waarderingskamer en de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast hebben ambtenaren die zich bezig houden met de WOZ waarde een geheimhoudingsplicht.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen