Skip to main content

Slimme auto s, zegen of privacy nachtmerrie?

Het aantal slimme auto s is de laatste jaren flink toegenomen. De meeste auto s die tegenwoordig van de band rollen, zijn voorzien van een computer. Dit maakt autorijden niet alleen makkelijker, maar ook comfortabeler. Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn, want op het gebied van privacy schieten dit soort auto s nog behoorlijk tekort. Zo sturen ze, vaak ongevraagd, allerlei informatie door naar de fabrikant.

Slimme auto s zijn in staat om een gedetailleerd profiel van hun gebruiker te maken. Dit doen ze onder meer door de fysieke acties in de auto in kaart te brengen, zoals richting aangeven, remmen en accelereren. Het blijft niet beperkt tot informatie over rijgedrag, want volgens ExpressVPN weten slimme auto s ook hoe de eigenaar heet, waar die woont en wat zijn of haar bsn nummer is. Daarnaast verzamelen ze gedragspatronen, locatiespecifieke gegevens en informatie over demografie, financien en biometrie.
Door middel van externe databronnen wordt er vaak nog veel meer informatie verzameld over de gebruiker van een slimme auto. Het voertuig kan hierdoor zelfs te weten komen hoeveel die verdient en wat zijn of haar seksuele activiteit is. Als de app van het automerk op de smartphone wordt geinstalleerd, kan een slimme auto zelfs inzage krijgen in de foto s, agenda en andere gevoelige informatie van de eigenaar.

Wat doet een fabrikant met de informatie?
Een slimme auto stuurt alle informatie die hij verzamelt rechtstreeks door naar de fabrikant. Wie denkt dat het hier in een goed beveiligde omgeving wordt opgeslagen, heeft het mis. Een fabrikant verkoopt de informatie vaak door aan externe partijen. De gegevens die de auto over jou verzameld heeft, kunnen hierdoor bijvoorbeeld in handen komen van reclame en onderzoeksbureaus, overheidsinstanties en autodealers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen