Skip to main content

Franse privacywaakhond onderzoekt databescherming app Clubhouse

De Franse privacywaakhond CNIL is een onderzoek begonnen naar Clubhouse vanwege zorgen rondom de privacybescherming van de app. CNIL wil kijken of de app aan de Europese privacywetgeving moet voldoen, ook al heeft het geen Europees kantoor.

De Commission nationale de l’informatique et des libertés zegt dat het een onderzoek is begonnen en de eerste vragen heeft gesteld aan Alpha Exploration, het Amerikaanse moederbedrijf van Clubhouse. Dat gebeurde na een klacht, al is niet bekend van wie die kwam. Het onderzoek draait om de vraag of Clubhouse moet voldoen aan de AVG en of het dat ook doet.

De CNIL concludeerde op basis van de eerste antwoorden al dat het mag handhaven op Clubhouse. Het bedrijf heeft geen kantoor heeft in Europa. Daardoor is het zogenaamde ‘een-loketmechanisme’ uit de AVG niet van toepassing. Onder die regel moet een bedrijf met een Europees kantoor verantwoording afleggen aan de toezichthouder in dat land, maar dat hoeft bij Clubhouse dus niet. CNIL ziet zichzelf daarom bevoegd om het bedrijf te onderzoeken. “Het onderzoek moet bevestigen dat de AVG van toepassing is op het bedrijf en bepalen of deze wordt genegeerd”, schrijft de CNIL. De waakhond zegt dat het maatregelen kan treffen zoals verwerkingen verbieden of boetes uitdelen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

OpenAI wordt geconfronteerd met privacyklacht in Oostenrijk
Verder lezen
EU dataplatform voor medische gegevens stap dichterbij
Verder lezen
Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen