Skip to main content

Knops pleit voor meer oefenen met cybersecurity-incidenten

Demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops vindt dat er in de toekomst nog meer geoefend moet worden met cybersecurity-incidenten. Alleen zo is de maatschappij in staat om cyberaanvallen te herkennen en de gevolgen ervan te beperken. Doordat technologie en de cyberdreigingen die daarmee gepaard gaan zich zo snel ontwikkelen, kunnen we het ons niet permitteren om niets te doen.

Dat schrijft staatssecretaris Knops in een voortgangsbrief aan de Tweede Kamer. Daarin vertelt hij over wat hij tussen 2018 en 2020 heeft gedaan om de digitale weerbaarheid van de publieke sector te verhogen.

Deze initiatieven kwamen de afgelopen jaren van de grond

Zo is sinds eind 2018 de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) van kracht. Daarin zijn normen voor informatiebeveiliging vastgelegd waar de Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen zich aan moeten houden. In samenwerking met het Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) zijn meerdere BIO-gerelateerde hulpmiddelen en producten ontwikkeld.

Om het inkoopbeleid van ICT-producten en diensten te verbeteren, is het instrument ‘Inkoopeisen Cybersecurity Overheid (ICO) ontwikkeld. Daarin wordt onder meer benadrukt hoe belangrijk het is om rekening te houden met informatieveiligheidseisen bij dit soort producten en diensten. Daarbij is rekening gehouden met verschillende inkoopcategorieën, zoals clouddiensten en serverplatforms.

Verder introduceerde ENSIA (Eenduidige Normatiek Single Information Audit) één verantwoordingsproces voor informatiebeveiliging bij gemeenten, is een vervangingsplan voor PKIoverheid-certificaten in gang gezet en werkt het ministerie aan een plan om van HTTPS verplicht te stellen bij overheidswebsites en webapplicaties. Verder zet de overheid de komende jaren haar beste beentje voor om de herkenbaarheid van overheidswebsites en e-mail te verbeteren. Kortom, de overheid zit niet stil om informatiebeveiliging in de publieke sector te verbeteren.

Verder lezen bij de bron
Erna Havinga
Laatste berichten van Erna Havinga (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen