Skip to main content

Beveiligen kritieke infra moet op identiteitsniveau

Door toenemende (cyber)aanvallen op kritieke infrastructuren vestigt de aandacht op de beveiliging van deze cruciale elementen in een maatschappij. De meningen over de manier waarop ze moeten beschermd lopen uiteen. In navolging van het beveiligen van it-omgevingen op basis van identity-security, is dit een pleidooi voor eenzelfde aanpak voor ot-omgevingen.

Zoals zo vaak moet er eerst een ernstig incident plaatsvinden voordat er maatregelen worden genomen. In september vorig jaar vond een aanval plaats op het Universitair Ziekenhuis van Düsseldorf. It-systemen vielen uit, waardoor een ambulance moest worden omgeleid. Voor de patiënt achterin was die omweg te ver. Hij overleefde het niet.

Bescherming van vitale infrastructuren moet de hoogste prioriteit hebben. Ook tijdens een aanval moet er een hoge beschikbaarheid worden gegarandeerd. Te meer omdat het niet alleen meer gaat om hackers met financiële motieven maar ook om aanvallen vanuit overheidsinstellingen uit verschillende landen.

Kritis-wet

Onze oosterburen hebben hier uitgebreide wetgeving voor. Hun Kritis-wet voor beveiliging van kritische infrastructuur krijgt dit jaar een update waarin onder andere verplicht wordt een aanvalsdetectiesysteem op te zetten. Hoe staan we er in Nederland voor? De verschillende bedrijfstakken en organisaties vertonen verschillende mate van volwassenheid op het gebied van veiligheid, vaak afhankelijk van de bedrijfstak en de grootte van het bedrijf. Een sterk gereguleerd gebied zoals de financiële dienstverlening moet aan specifieke en strikte eisen voldoen, los van it-securityregels. Grotere bedrijven zijn in principe beter gepositioneerd op het gebied van cybersecurity dan kleinere en middelgrote. De exploitant van een kerncentrale is veel beter beschermd dan bijvoorbeeld een klein gemeentelijk nutsbedrijf. Bij deze laatste ontbreekt het vaak aan de nodige mankracht of expertise.

Ook zien we nog vaak een afwachtende houding; zolang er geen auditor (of probleem) is, zijn er geen veranderingen nodig.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen