Skip to main content

Kritiek op klik-apps zwelt aan

Steeds meer gemeenten gebruiken ‘klik-apps’ waarmee inwoners verdachte activiteiten in hun omgeving kunnen melden. Maar de kritiek neemt toe, onder meer vanwege mogelijke privacyschendingen.

Een van de apps die onder vuur liggen, is Meld een Vermoeden. Een dertigtal gemeenten maakt gebruik van deze door een ICT-bedrijf in Den Haag ontwikkelde applicatie, waarmee inwoners anoniem een melding kunnen doen als ze iets verdachts in hun omgeving zien. Doel van de app is de gemeente de helpende hand te bieden in de strijd tegen criminaliteit. Denk aan illegale bewoning, handel en productie van drugs, witwassen en fraude.

Opvallend stil

Den Haag startte vorig jaar oktober een proef met de app aan de oostzijde van het stadscentrum. In een winkelstraat die ‘extra aandacht behoeft’, aldus de gemeente. Een select gezelschap van 150 burgers en ondernemers heeft toegang tot de app. Tot nu toe zijn circa vijftig meldingen binnengekomen, aldus de gemeente. Deze betroffen onder meer verdenkingen van overbewoning en winkels waar het opvallend stil is.

Andere gemeenten die de app gebruiken zijn Hilversum, Leeuwarden en ’s-Hertogenbosch. Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn is zo enthousiast dat ze heeft ingestemd met een testimonial op de website van de app-bouwer. Spies noemt de app een waardevolle toevoeging om illegale bewoning tegen te gaan. ‘Hoe laagdrempeliger er kan worden gemeld, hoe beter.’

Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) liet eerder dit jaar bij de presentatie van zijn model privacy protocol binnengemeentelijke gegevensdeling weten het verzamelen van dit soort ‘signalen’ door gemeenten toe te juichen. Gemeenten hebben een ruime bevoegdheid om Brp-gegevens te gebruiken, namelijk ‘voor zover dat noodzakelijk is voor de goede vervulling van hun wettelijke taak’. Bij de bestrijding van ondermijning van de samenleving door criminelen is van een dergelijke publieke taak al snel sprake, aldus de minister.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen