Skip to main content

Investeer in cybersecurity, niet eenmalig maar blijvend

Sinds 1 november 2020 heeft de Rijksoverheid haar eerste Chief Information Security Officer (CISO). Aart Jochem is het boegbeeld van informatiebeveiligings- en privacy beleid. Door de onderlinge afhankelijkheden is het belangrijk samen te werken. In de dagelijkse aanpak en als het misgaat. Kloppen de draaiboeken en contactlijsten nog, weten we elkaar te vinden?

Rijksbrede samenwerking

Elk ministerie heeft zijn eigen CISO en Aart Jochem is de verbindende factor: “Het is mijn taak om de versnippering te verminderen en samenhang aan te brengen, dat gaat steeds beter. In het begin zag nog niet iedereen de urgentie om samen te werken en was de gedachte soms: ‘we kunnen het zelf wel’. Inmiddels weten we beter wat we aan elkaar hebben. De nieuwe i-strategie, waar we gezamenlijk naar een veilige digitale toekomst werken, benadrukt dat nog eens.”

Lessen uit de financiële wereld

Hiervoor was Jochem werkzaam bij een pensioenuitvoeringsorganisatie. Financiële instellingen staan er om bekend voor te lopen als het gaat om digitale weerbaarheid. Zij hebben een actief beleid als het gaat om cybersecurity. Jochem: “Het is voor een bank eenvoudig te berekenen wat de schade is als een bankrekening wordt geplunderd. De rol van De Nederlandsche Bank (DNB) zie ik als voorbeeld hoe je een hele sector naar een hoger niveau kan tillen. De DNB stimuleert de sector om digitale weerbaarheid te blijven ontwikkelen. Zo help je volwassenheid én feitelijke veiligheid te vergroten. Voor de overheid is het moeilijker de schade door cyberkwetsbaarheid te voorspellen en daarom bestaat de neiging om andere prioriteiten te stellen en meer op incidenten te acteren.”

Zorgen

Maakt u zich zorgen over de digitale kwetsbaarheid van de overheid? “Jazeker, en terecht. Alle adviezen en rapporten over de digitale dreiging zijn ernstig en ook de berichten in de media, van het NCSC en de inlichtingdiensten liegen er niet om. Bescherming van gevoelige gegevens van burgers en organisaties moet topprioriteit zijn, niet éénmalig maar er moet continu in geïnvesteerd worden. We lopen door het vele thuiswerken bovendien extra risico omdat medewerkers vaker vanaf hun eigen apparatuur en werkplek met gevoelige informatie werken. Ik heb thuis een degelijke papierversnipperaar staan dat is niet bij iedereen het geval. De Auditdienst Rijk en de Algemene Rekenkamer delen al geruime tijd onvolkomenheden uit als het gaat om informatiebeveiliging. Dus ik denk dat we gas moeten geven om bij te blijven.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen