Skip to main content

Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source

De IT wereld was afgelopen zomer in rep en roer over de gevolgen van de voorgestelde Europese Cyber Resillience Act voor de opensource ontwikkelaars. Brussel ging met de kritiek aan de slag. Nu het wetsvoorstel nagenoeg definitief is klinkt er optimisme.

Diverse opensource organisaties waaronder Apache, Adafruit, OpenInfra en Eclipse geven in verschillende statements aan opgelucht te zijn omdat diverse grote zorgen zijn weggenomen over vereisten aan open source software. Deze gingen onder meer om complexe certificering en onrealistische wettelijke vereisten voor softwarereleases.

Aansprakelijk stellen

Zo werden softwaremakers bij inwerkingtreding van de Europese wetgeving aansprakelijk gesteld voor slecht werkende of onveilige software. Ook krijgen ze diverse controles en vragenlijsten die vooraf moeten worden ingevuld over software over bijvoorbeeld beoogde doeleinden. Veel van deze eisen zijn voor open source ontwikkelaars onwerkbaar, zo gaven zij aan.

Dirk Willem van Gulik, founder van de Apache Software Foundation en een van de grondleggers van het moderne internet, schrijft in een blog dat de Cyber Resillience Act het belang van open source voor innovatie in de softwarewereld in eerste instantie niet goed erkende en daarmee ook de gevolgen voor andere industrieen waaronder de autowereld hebben onderschat. Behalve de opensourcewereld kwamen diverse industrieen die afhankelijk zijn van open source software dan ook in actie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen
Alarmerend jaarverslag van AIVD: We zitten in het voorportaal van een oorlog
Verder lezen
OpenAI wordt geconfronteerd met privacyklacht in Oostenrijk
Verder lezen
EU dataplatform voor medische gegevens stap dichterbij
Verder lezen
Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid
Verder lezen