Skip to main content

Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici

Onderzoekers analyseerden de privacy instellingen van de standaardtoepassingen van Apple. Ze concludeerden dat de instellingen vaak onduidelijk, verwarrend en slecht gedocumenteerd zijn, en dat gebruikers in de praktijk niet goed weten wat Apple echt van hen bijhoudt.

Apple schuift privacy voor gebruikers naar voren als een van zijn grote troeven vergeleken met de concurrentie, en gebruikt het argument ook om zijn eigen ecosysteem zo gesloten mogelijk te houden. Apps van derden zouden de data van klanten immers in gevaar kunnen brengen, terwijl Apple zich opwerpt als betrouwbare beschermer van gegevens.

Onderzoek van de universiteit van Aalto in Finland legt een realiteit bloot die haaks staat op dergelijke claims. Researchers van die universiteit keken naar de manier waarop Apple met de data van gebruikers omgaat bij acht standaard apps. Ze onderzochten tevens hoe gebruikers instellingen kunnen aanpassen, en in welke mate het gebruik van data goed gedocumenteerd is. De conclusie: de instellingen zijn verwarrend, acties hebben niet altijd het verwachte resultaat en de documentatie is niet alleen verwarrend maar ook onvolledig. Uit een kwalitatieve steekproef bleek bovendien dat gebruikers verrast zijn over wat Apple met hun data doet.

Navigeren door menu s

Om te beginnen zijn er de standaard applicaties. Die helemaal uitschakelen, blijft heel moeilijk. Wie bedankt voor Siri tijdens het installatieproces van zijn of haar toestel, weet vermoedelijk niet dat de app op de achtergrond data blijft verzamelen. Om datagaring voor Siri helemaal uit te schakelen, ontdekten onderzoekers dat je in vijf verschillende submenu s van de instellingen moet kruipen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen