Skip to main content

2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld

In een tijd waarin digitale transformatie niet meer weg te denken is uit onze maatschappij, neemt ook het belang van cybersecurity exponentieel toe. Het recente rapport van de Europese Unie Agentschap voor Cybersecurity, ENISA, getiteld Foresight Cybersecurity Threats for 2030, Update, werpt een cruciaal licht op wat de toekomst mogelijk in petto heeft op het gebied van digitale bedreigingen.

Dit rapport, uitgegeven in maart 2024, dient als een essentiele gids voor zowel beleidsmakers als cybersecurity professionals. Het onderstreept de dynamische aard van het dreigingslandschap, waarbij zowel bekende als opkomende gevaren onder de loep worden genomen.

De evoluerende cyberdreigingslandschap

De kern van dit onderzoek ligt in de geavanceerde methodologie die ENISA heeft toegepast, waarbij zowel de Delphi techniek als thematische workshops zijn ingezet om een grondige en gevalideerde beoordeling van de toekomstige dreigingen te waarborgen. Hieruit volgt een diepgaande analyse die niet alleen de top tien van cybersecuritydreigingen voor het jaar 2030 belicht, maar ook essentiele trends en scenario s die de komende jaren het digitale veiligheidslandschap zullen vormgeven.

Een van de meest opvallende bevindingen is de identificatie van Supply Chain Compromise of Software Dependencies als een voornaamste dreiging. Deze erkent de complexiteit en onderlinge verbondenheid van moderne software ecosystemen, waarbij een kwetsbaarheid in een onderdeel kan leiden tot verstrekkende gevolgen voor talloze systemen en organisaties. Een andere prominente dreiging is de Skill Shortage, ofwel het tekort aan geschoolde cybersecurity professionals, wat het vermogen van organisaties om zich adequaat te verdedigen tegen cyberaanvallen ondermijnt.

Opmerkelijk is ook de toenemende zorg over Human Error and Exploited Legacy Systems, wat benadrukt hoe menselijke fouten en verouderde systemen een broeinest voor cyberdreigingen vormen. Daarnaast wordt de opkomst van Digital Surveillance Authoritarianism aangekaart, waarbij het verlies van privacy in het digitale tijdperk een punt van zorg blijft.

De impact van technologieen zoals quantum computing en kunstmatige intelligentie, AI, wordt eveneens uitgelicht. Hoewel deze technologieen ongekende mogelijkheden bieden, introduceren ze ook nieuwe kwetsbaarheden die kwaadwillenden kunnen exploiteren. Het rapport benadrukt het belang van een proactieve benadering in cybersecurity, waarbij organisaties en beleidsmakers worden aangemoedigd om hun beveiligingshouding te versterken en zich voor te bereiden op toekomstige uitdagingen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Journalisten PowNed dragen voortaan bodycam als wapen tegen agressie
Verder lezen
Personeel vormt grootste obstakel Nederlandse bedrijven NIS2 implementatie
Verder lezen
1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen