Skip to main content

Leren van het BAG-succes

In een nieuw programma waarin meerdere basisregistraties worden doorontwikkeld tot één geheel is ook de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) onderdeel. In dit artikel leer je meer over de BAG en de belangstelling voor deze basisregistratie.

Het zou zomaar een quizvraag kunnen zijn. Wat is de overeenkomst tussen welke postcode je moet gebruiken, welke panden gebouwd zijn in jaar X of welke route je moet rijden met behulp van TomTom? In al deze drie voorbeelden speelt de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) een cruciale rol. Een andere overeenkomst is dat inwoners en ondernemers vaak niet weten dat zij de BAGgebruiken. De BAG wordt vaker gebruikt dan we denken. Cijfers vanuit het Kadaster (de beheerorganisatie achter deze basisregistratie) staven dat. Jaarlijks wordt de BAGruim 5 miljard (!) keer bevraagd (ruim 1,6 miljard direct en meer dan 3 miljard indirect). Recent onderzoek, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), laat zien dat al die gebruikers behoorlijk tevreden zijn met de BAG. Het product wordt gewaardeerd met een 7,4 (tegen 7,2 in 2015) en 87 procent van de ondervraagde gebruikers vindt de BAG belangrijk voor zijn of haar organisatie. Verder verwacht 74 procent van hen dat het BAG-gebruik de komende jaren alleen nog maar toeneemt.

Ondanks deze fraaie cijfers zouden Martijn Odijk, opdrachtgever BAG binnen het ministerie van BZK, en Norbert Schmelzer, vanuit ICTU strategisch adviseur BAG bij hetzelfde ministerie, graag zien dat het gebruik van de BAG verder stijgt. Norbert Schmelzer zegt daarover: “Het is mooi dat je zo’n basisregistratie hebt, maar het rendement zit in het gebruik. In de eerste business case was berekend dat de BAGper maand zo’n 2 miljoen keer gebruikt zou worden. Daar was ook de landelijke voorziening op ingericht, qua infrastructuur en architectuur. Die aantallen hebben we snel bij moeten stellen en inmiddels zitten we op ruim 500 miljoen bevragingen per maand. Met name als het gaat om indirecte bevragingen weten mensen vaak niet dat zij de BAG gebruiken.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen