Skip to main content

Bereid je voor op een cyberaanval

Met securitytesten kun je een aanvaller naspelen waardoor je beter voorbereid bent, mocht het echt gebeuren. Het helpt om gericht  kwetsbaarheden van organisaties te onderzoeken en de weerbaarheid te verhogen.

Dit artikel beschrijft aan de hand van onderstaand DNB-model (Figuur 1) welke type securitytesten er zijn en hoe ze onderling samenhangen. Het model is op ervaring gebaseerd en kan door instellingen gebruikt worden om tot een securitytest-roadmap te komen. Hiermee kunnen zij zich stap voor stap steeds beter voorbereiden op een echte cyberaanval.

In de Good Practise Informatiebeveiliging van DNB komt het belang van securitytesten duidelijk aan de orde. Zo zijn er verschillende type securitytesten om fysieke locaties, informatiesystemen, medewerkers en (business)processen te onderzoeken op hun kwetsbaarheid.

Op de horizontale as van figuur 1 wordt de mate van volwassenheid van de security-organisatie weergegeven. De verticale as toont het trappetje van steeds realistischer wordende securitytesten (aanvalssimulaties).

De volgorde van stappen is niet in beton gegoten. Het kan goed zijn dat bepaalde testen regelmatig terugkomen, terwijl de meest geavanceerde testen niet jaarlijks worden uitgevoerd. Het gaat erom dat de organisatie optimaal leert van de testervaring en zich continu blijft verbeteren.

Eerst de security-organisatie op orde brengen

Een volwassen security-organisatie heeft vier basisvoorwaarden ingevuld (Figuur 1: blokje 1 tot en met 4):

  1. De security-functie, (meestal een CISO) krijgt de opdracht om een volwassen information security-organisatie te beschrijven. Om grip te houden op informatiebeveiliging komen de volgende aspecten aan bod: fysiek, techniek (ICT), processen en mensen. Het bestuur is eindverantwoordelijk voor een goede implementatie van het beleid. Het doel is beheerste bedrijfsvoering doordat de cyberweerbaarheid van de organisatie in lijn is met relevante cyberdreiging.
  2. Een volwassen security-organisatie beschikt over de vereiste ISO27001 certificering, of een afgeleide daarvan zoals de NEN7510 voor de gezondheidszorg of de BIO voor de overheid. Daarmee is de basis-hygiene op orde. Bij DNB zien we de cyberdreiging op de financiele sector verder toenemen terwijl de basismaatregelen bij verschillende financiele instellingen niet altijd op orde zijn of in lijn met bestaande cyberdreiging. Het is belangrijk voor organisaties om een goed beeld hebben van de kritieke business functies (kroonjuwelen) en onderliggende systemen en services. Deze vormen het doelwit voor verschillende internationale hackersgroepen.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen